El MeteoCom conclou amb el Pacte de València, un acord de televisions autonòmiques i estatals contra el canvi climàtic

El Fòrum Nacional de Meteorologia i Comunicació del Canvi Climàtic organitzat per À Punt, aconsegueix el compromís de promoure la conscienciació, involucramiento i acció per a previndre i mitigar les conseqüències del canvi climàtic.

Guardar

Cloenda del MeteoCom d'À Punt
Cloenda del MeteoCom d'À Punt

El MeteoCom, el Fòrum Nacional de Meteorologia i Comunicació del Canvi Climàtic organitzat per À Punt conclou amb el Pacte de València, un pacte estatal de cadenes de televisió contra el canvi climàtic. Aquest acord històric recull el compromís dels espais del temps de promoure la conscienciació, involucrament i acció per a previndre i mitigar les conseqüències del canvi climàtic.

Després de dos dies de conferències i taules redones en les quals han participat experts d'AEMET, investigadors i meteoròlegs de totes les televisions d'Espanya, públiques o privades, s'acorda potenciar espai dedicat al temps com a vehicle de sensibilització ciutadana davant l'emergència climàtica. La informació meteorològica té un gran poder de conscienciació i en els últims anys ha anat incrementant el seu protagonisme, durada i audiència, donat el creixent interés dels ciutadans per conéixer les previsions.

El Pacte de València considera, primer, necessari impulsar una enquesta que aportació dades sobre com la ciutadania valora la informació sobre el canvi climàtic amb la finalitat de trobar la millor estratègia de comunicació per a fer arribar a la ciutadania la urgència d'actuar, sense catastrofismes i desmuntant el negacionisme i notícies falses.

Així mateix, els tres sectors presents en el Fòrum Nacional de Meteorologia i Comunicació del Canvi Climàtic (MeteoCom) han pactat afermar la divulgació del canvi climàtic, explicant amb claredat les conclusions dels informes científics de l'IPCC (Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic), de Serveis Meteorològics o d'Universitats.

Convenen també promoure la transversalitat de la informació relativa al canvi climàtic i la seua afectació en l'economia, salut, alimentació, biodiversitat o altres àrees.

Els espais Meteo dels serveis informatius de totes les televisions assenyala que s'haurà de comunicar amb rigor tant les causes i impactes del canvi climàtic, com les mesures d'adaptació i mitigació. Establir marcs de responsabilitat i divulgar les mesures relacionades amb la transició ecològica. I oferir una visió realista de l'acció a nivell individual.

Per als signants del Pacte de València, la informació meteorològica haurà de connectar el canvi climàtic amb realitats meteorològiques properes en l'espai i en el temps, i amb els fenòmens meteorològics extrems quan siga possible. Per a això, els meteoròlegs dels espais televisius necessiten la implicació d'AEMET i dels organismes científics competents en l'elaboració d'estudis d'atribució. I per això, exigeixen un major esforç d'investigació a Espanya sobre com està canviant la circulació atmosfèrica en les nostres latituds i les seues implicacions.

I també reclamen crear una sinergia entre investigadors i comunicadors amb un flux de comunicació ben establit entre tots dos sectors, que permeta als meteoròlegs informar amb immediatesa i rigor.

El Fòrum Nacional de Meteorologia i Canvi Climàtic compta amb l'Oceanogràfic València com a patrocinador principal. Iberdrola i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica són patrocinadors també del MeteoCom. Les empreses col·laboradores són l'Hotel Balneari Les Arenes, Caixaforum València, el restaurant Nou Racó i Grup Marcos.

En l'elecció dels ponents i les temàtiques propostes a debat han col·laborat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i l'Associació de Comunicadors de Meteorologia (Acomet). Així mateix, l'Associació de Periodistes d'Informació Ambiental (APIA) dóna suport de difusió de l'esdeveniment en tota Espanya.

Arxivat a:

Destacats