El mar mediterrani es recalienta i assoleix els 30 ºC de temperatura

Els experts adverteixen de l'impacte que això pot tindre en les temperatures nocturnes en el litoral

Guardar

El mar Mediterráneo. Imagen de Niklas Weiss
El mar Mediterráneo. Imagen de Niklas Weiss

Les onades de calor no sols succeeixen en terra, també en mar. És el que s'està observant aquests dies en la mar mediterrània, que està registrant temperatures "inusuals" arribant a assolir els 30 °C. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquestes temperatures de 3 °C i 4 °C superiors a l'habitual en aquesta època de l'any poden suposar temperatures nocturnes elevades en el litoral.

Tal com indiquen experts com el portaveu de Aemet, Rubén del Campo, el fenomen actual que està vivint el mediterrani es tracta d'"una onada de calor marítima". Una cosa poc freqüent i que es notarà en les temperatures mínimes de les zones costaneres pel fet que les masses d'aigua descansaran sobre aigües massa càlides.

Per això, en els últims dies ciutats com València han registrat mínimes de més de 27 °C, unes temperatures que dificulten en gran manera la conciliació del somni i provoca, per tant, problemes per a la salut per la falta d'hores de descans.

No obstant això, aquestes nits tòrrides en el litoral no és l'única conseqüència d'una mar mediterrània tan càlida. Una de les situacions que remenen els experts és que a la tardor les pluges siguen molt virulentes per la calidesa les aigües. Això sí, Del Campo recorda que si bé poden servir "de combustible", aquesta situació no es generarà llevat que arribe una DANA o un episodi de gota freda.

"És important tindre en compte que perquè hi haja pluges torrencials necessitem els ingredients atmosfèrics necessaris que aporten inestabilitat i permeten que la humitat de l'oceà ascendisca i desemboque en pluges torrencials. Un plus de temperatura pot facilitar que la pluja siga més explosiva i més torrencial del normal", explica el portaveu de l'Aemet.

De moment, tot indica que les aigües del mediterrani continuaran registrant unes temperatures anormalment altes, almenys a 15 dies de vista. Un dels factors que podria fer canviar aquesta situació és el vent de ponent que, en cas que bufara, afloraria les aigües profundes de la mar, la qual cosa provocaria que les aigües estigueren més fredes.

Destacats