Les brigades forestals de la Diputació condicionen l'entorn del poblat iber de la Bastida de les Alcusses

L'actuació principal consistix en l'obertura d'una faixa auxiliar que actua com a àrea tallafocs

Guardar

brigadas forestales
brigadas forestales

La brigada de Divalterra a Moixent treballa en el condicionament de l'entorn del jaciment ibèric de la Bastida de les Alcusses, que a més celebra, els dies 19 i 20 de setembre, les seues tradicionals jornades de portes obertes.

L'actuació dels efectius de la Diputació de València consistix en l'obertura d'una faixa auxiliar que actua com a àrea tallafocs, l'objectiu principal de la qual és el de millorar les comunicacions dins la muntanya, així com evitar la propagació i creixement d'un incendi forestal reduint la continuïtat del combustible i facilitant el treball dels mitjans d'extinció.

La intervenció de les brigades de Divalterra a l'entorn del jaciment –declarat Bé d'Interés Cultural–, abasta prop de 15.000 metres quadrats, delimitats d'acord amb l'arqueòleg del poblat iber. Les tasques principals són de desbrossament de la vegetació, poda selectiva i trituració manual de restes.

El pla de treball acordat amb l'Ajuntament de Moixent inclou també actuacions en les àrees recreatives de la Solana i el Bosquet. En aquesta mena de treballs en zones públiques i obertes als visitants, els brigadistes realitzen posteriorment tasques de manteniment per a evitar que la vegetació cresca de manera descontrolada, a fi d'eliminar la que s'haja quedat seca, ja que suposa un dels majors punts de risc.

Mitjançant aquestos treballs no sols es reduix el risc que es produïsca un incendi per alguna negligència o descuit; a més, cas de produir-se algun conat, dificulta que el foc es propague ràpidament, incrementant així la seguretat de les persones, molt important en llocs d'elevada afluència com la Bastida de les Alcusses.

Actuacions recurrents

L'actuació a la Bastida de les Alcusses és una actuació recurrent, és a dir, de les que una vegada sol·licitades per l'ajuntament i acceptades pel Servici de Brigades Forestals seguint els criteris de la Comissió de Seguiment –en la qual estan representats el Consorci Provincial de Bombers, el Servici de Medi Ambient de la Diputació i Brigades Forestals de Divalterra–, s'executen anualment sense necessitat de fer una nova sol·licitud, per la qual cosa automàticament passen a formar part del pla de treball anual.

El full de ruta de les brigades forestals recull aquest tipus d'actuacions recurrents en àrees recreatives i espais d'elevada afluència, que suposen un major risc potencial d'incendis forestals.

Destacats