La Comunitat Valenciana, zona de risc de grans incendis forestals

"El pressupost destinat a la prevenció d'incendis ha pujat en els darrers quatre anys"

Guardar

incendios_valencia
incendios_valencia

Amb més de 100.000 hectàrees arrasades, cada any, pel foc, Espanya se situa en el segon lloc dels països que més incendis forestals pateixen, només per darrere de Portugal. El canvi climàtic està accelerant i intensificant els grans incendis que, cada vegada més, ens afecten amb l'impacte ecològic que suposa. I és que no solament es destrueix la biodiversitat i augmenta la desertificació, sinó que a més la qualitat de les aigües i de l'atmosfera disminueix considerablement.

Zones completament arrasades, que porta dècades recuperar, i que, per desgràcia, darrere d'una major part d'aquests incendis – al voltant del 90% - es troba l'acció humana. I ja no només per incendis intencionats, sinó també per accions imprudents, com realitzar cremes de restolls en hores no recomanades o no recollir els residus, entre altres.

La Comunitat Valenciana, per les seues característiques geogràfiques, com la densitat de població en zones forestals o el clima canviant cap a una major aridesa, l'emmarquen en un context favorable a la propagació del foc, sent un risc sistèmic de primera magnitud. I és que, d'acord amb l'informe de la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, la presència de vents durant el període estival a la Comunitat Valenciana faciliten la propagació de l'incendi impedint, a vegades, la seua ràpida extinció i donant pas a incendis de grans magnituds.

Si a això se li suma els efectes del canvi climàtic, el risc encara és major. En les últimes dècades, les onades de calor han augmentat i cada vegada són més freqüents. Una situació climatològica que redueix la humitat de l'entorn i augmenta la probabilitat d'ignició, així com el comportament dels incendis que es tornen més extrems fins al punt d'arribar a superar la capacitat d'extinció.

Per aquest motiu, des de la conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, s'ha reforçat la prevenció davant l'arribada de més onades de calor. Per a això, no solament es durà a terme la vigilància de possibles fums des de punts estratègics, sinó que s'extremarà la precaució en col·laboració amb els diferents ajuntaments, per exemple, en la prohibició de l'ús del foc en zones pròximes a terrenys forestals.

Paula Tuzón, Secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en declaracions a València Extra, ha remarcat que "la importància de la prevenció per a aquesta conselleria ha quedat clara mitjançant una direcció general específica a diferència dels governs del PP que ajuntaven els treballs d'extinció i de prevenció baix d'una mateixa direcció general. Això es tradueix en una estratègia política que treballa directament sobre la prevenció com ara el document de Línies Estratègiques amb 50 mesures consensuades per treballar en el període 2017-2020 o incloure la prevenció dins de la normativa urbanística".

A més ha afegit que "no només la prevenció té una direcció general específica sinó que també té el més important: dotació i recursos. El pressupost destinat a la prevenció ha pujat en els darrers quatre anys i també les hores de vigilància amb l'objectiu de reduir els focs per causes humanes. Per a aquesta legislatura, una de les principals línies serà la d'actualitzar i recuperar els Observatoris sense oblidar el paper de la investigació en el tractament de restos agrícoles sense la necessitat d'utilitzar foc o l'impuls d'ecosistemes menys vulnerables".

Per descomptat, la consciència ciutadana també juga un paper fonamental en la prevenció d'incendis forestals. És evident que aquesta conscienciació ha augmentat, ja que, juntament amb l'enduriment i persecució dels delictes que suposa provocar un incendi, s'ha aconseguit que es reduïsquen en un 22% aproximadament, respecte a la dècada anterior. Així i tot, encara continua sent un dels principals problemes que afecta la Comunitat Valenciana, i a la resta del país.

Cremes controlades per a la prevenció de grans incendis

Abans de l'arribada de l'estiu, la Diputació de València, en col·laboració amb els ajuntaments i l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències va dur a terme diferents cremes controlades amb l'objectiu de prevenir incendis forestals. Així, a petició dels municipis, es va procedir a aquestes cremes que van ser liderades pel Consorci Provincial de Bombers, en col·laboració amb els Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana i les brigades forestals de Divalterra.

Amb aquestes cremes es redueix l'acumulació de la vegetació existent per a, en cas d'incendi, dificultar la propagació del foc tant cap a zones habitades, com cap a masses forestals.

Destacats