L'EMSHI confirma la seua capacitat de resposta davant greus emergències amb el simulacre en la potabilitzadora La Presa

Més de 200 efectius participen en l'exercici organitzat per l'EMSHI i l'AVSRE en el parc fluvial del Túria i en la planta.

Guardar

Simulacre de Pla d'emergències de l'Emshi a la Presa.
Simulacre de Pla d'emergències de l'Emshi a la Presa.

L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) i l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) han realitzat aquest dimecres un simulacre d'emergències als voltants de la potabilitzadora d'aigua "La Presa", situada a Manises, i en la mateixa planta, una infraestructura crítica que proveeix a 48 municipis de l'àrea metropolitana de València. En l'exercici de simulació, que ha fet coincidir un incendi forestal en el parc fluvial del Túria i un incident químic a l'interior de la potabilitzadora, han participat 215 efectius de 22 organismes d'emergències i 60 voluntaris.

Elisa Valia, presidenta de l'EMSHI, ha estat present durant tot l'exercici acompanyada d'altres autoritats, entre elles, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel. En opinió de Valia "és fonamental realitzar aquest tipus d'exercicis per a tibar al màxim el sistema i comprovar la nostra capacitat de resposta per a seguir donant servei d'aigua potable a més d'1,6 milions d'habitants, pese als greus supòsits plantejats en el simulacre". Valia ha posat l'accent en "la ràpida i efectiva coordinació i la col·laboració entre els diferents organismes implicats en l'exercici per a mantindre'ns al costat de la seguretat", la qual cosa "sens dubte ha de llançar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania".

Pla d'Emergència Interior de la Presa

En concret, en la potabilitzadora s'ha posat a prova el sistema davant l'amenaça d'un incendi en els voltants d'aquesta infraestructura crítica, l'afecció d'un abundant núvol de fum a causa del foc i fins i tot un incident químic que fa disparar l'ALARMA DE NIVELL 2 de Fugida de Clor en haver simulat una fuita en la sala d'emmagatzematge d'aquest producte, que s'utilitza com a desinfectant en la línia de tractament.

Durant el desenvolupament de l'acció, s'ha evacuat al personal no crític de la planta a la zona sud de la pròpia potabilitzadora.

En el supòsit treballat, davant l'avanç del núvol de fum provocada pel foc i la seua imminent afecció al lloc de control de l'estació, la directora de l'emergència interior ha avaluat l'estat de producció i emmagatzematge de les potabilitzadores (La Presa i El Realón) i ha determinat la parada eventual de la Presa per seguretat i el trasllat del lloc de control a un punt segur de la potabilitzadora.

Després, la directora de l'emergència ha activat el protocol de gestió de riscos davant incendi, ha comunicat la situació al centre de control de l'EMSHI i ha sol·licitat maniobres de regulació del proveïment d'aigua en alta a València i la seua zona metropolitana per parada de la Presa.

Malgrat els severs escenaris plantejats en l'exercici, el subministrament d'aigua potable a l'àrea metropolitana de València no es veuria afectat i, per tant, els seus habitants seguirien disposant d'aigua potable, tal com s'ha comprovat amb el simulacre.

Durant l'exercici, l'AVSRE ha coordinat un equip de 215 efectius procedents de 22 organismes d'emergències i altres entitats. El simulacre, que ha tingut lloc també en altres quatre escenaris (el Parc Fluvial del Túria, la urbanització La Presa, l'Ajuntament de Manises i el Lloc de Comandament Avançat en l'estació de la Presa de Metrovalencia) ha permés a tots els organismes participants posar en pràctica els protocols d'actuació davant l'activació del Pla Especial enfront del risc d'Incendis Forestals, el Pla Territorial Municipal de Manises i el Pla Territorial d'Emergències de la Generalitat.

Arxivat a:

Destacats