La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través d'Ivace+i Innovació la construcció d'una planta pilot per a la descontaminació de plàstic reciclat a fi d'obtindre un producte de la màxima qualitat i minimitzar l'impacte en el medi ambient.
Este procediment de neteja consistix en una rentada a pressió atmosfèrica amb un dissolvent pesat soluble en aigua, que elimina els contaminants. En concret, per a operar en la planta pilot, que tindrà una capacitat de cinc quilograms a l'hora, s'ha seleccionat el polietilenglicol (PEG), un producte que destaca per la seua disponibilitat comercial i la seua absència de toxicitat.
La Universitat d'Alacant impulsa este projecte, que pretén valorar els resultats d'una investigació prèvia, amb el suport de dos instituts tecnològics, AIJU i ITENE. El projecte compta, a més, amb finançament de la Unió Europea a través del programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2021-2027.
Per a dur a terme la descontaminació, es posa en contacte el plàstic reciclat amb el dissolvent en un reactor de tanc agitat. Gràcies a e prostecés, s'eliminen contaminants afegits no intencionadament, a més d'altres substàncies nocives per al medi ambient. Després d'això, el plàstic es llava amb aigua per a eliminar el dissolvent.
Un procés amb avantatges
El projecte presenta una sèrie d'avantatges diferencials respecte a altres iniciatives. En primer lloc, el dissolvent empleat, polietilenglicol, no és tòxic. A més, es pot treballar amb el mateix a alta temperatura sense que s'evapore fàcilment. Este procés impedix que els contaminants del plàstic s'alliberen a l'entorn.
Finalment, el treball a pressió atmosfèrica amb polietilenglicol permet l'eliminació de substàncies nocives. A més, el dissolvent es pot eliminar de la superfície del plàstic esbandint-lo amb aigua, la qual cosa permet, d'una banda, recuperar-lo per a futurs usos i, per una altra, evitar que el mateix degrade el plàstic en el seu posterior processament. Esta última fase permet reduir els costos totals del procés.
En l'actualitat, la iniciativa es troba a meitat del seu desenvolupament. Ja s'han comprat els equips necessaris que permetran posar en marxa cadascuna de les etapes del procés. En la validació dels productes reciclats, participaran dos centres tecnològics: AIJU, l'Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci; i ITENE, el Centre Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística.
AIJU compta amb una àmplia experiència en la indústria del joguet, la qual necessita plàstic reciclat que oferisca garanties completes de seguretat, atés que va dirigit a un públic infantil. Entre les activitats que realitzarà este centre destaquen l'anàlisi de materials, és a dir, la creació de combinacions de materials o ingredients per a obtindre productes que complisquen amb els estàndards de qualitat, aix
ITENE, per part seua, acredita una alta experiència en l'àrea de l'embalatge, un dels sectors objectiu del plàstic descontaminat. Entre les tasques que realitzarà aquest institut, destaca el processament del plàstic i els assajos de migració de contaminants. Estos dos passos no només són essencials en la fabricació i avaluació de plàstics, sinó que a més garantixen una qualitat suficient per al seu ús en envasos alimentaris.
D'altra banda, es compta amb el servei de consultoria i recollida de matèria primera de Fych Technologies, Empresa de Base Tecnològica de la Universitat d'Alacant, que disposa d'experiència en el sector de plàstics.
La iniciativa s'alinea amb el Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat en Economia Circular, que insta a innovar en el desenvolupament d'envasos més sostenibles. La construcció d'esta planta pilot s'emmarca en els objectius de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana (S3), que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.