El 'Galapagos Day' connecta les prioritats ambientals de l'arxipèlag equatorià i els ecosistemes valencians

Guardar

Galapagos Day
Galapagos Day

Malgrat la distància geogràfica que els separa, els ecosistemes de les Illes Galápagos i dels aiguamolls valencians "estan més prop del que es puga pensar quant als desafiaments que enfronten, com la gestió de l'aigua, la conservació de les espècies endèmiques i donar amb l'equilibri entre el turisme i la preservació de la biodiversitat". És un dels missatges principals en els quals han coincidit els experts que s'han donat cita a València en el fòrum 'Galapagos Day', en el qual durant tres jornades (del 23 al 25 de setembre) especialistes internacionals han debatut sobre les millors pràctiques en matèria de conservació i desenvolupament sostenible.

"Establir paral·lelismes entre l'arxipèlag equatorià i els aiguamolls ajuda a posar el focus en les urgències de tots dos ecosistemes, perquè en un món globalitzat, la transferència de coneixement és clau per a la protecció d'estos llocs tan fràgils, des d'un punt de vista mediambiental". Ho explica Rafael Jordà, director general de GAIAS Europa, el hub en el qual s'han desenvolupat les sessions i organitzadora de l'esdeveniment, juntament amb la Universitat San Francisco de Quito (USFQ) i el Galapagos Science Center.

Institucions acadèmiques i investigadores tan rellevants com la Universitat de Carolina del Norte en Chapel Hill, l'Oceanogràfic de València, la Universitat d'Edimburg, la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'organització Worldwide Veterinary Service han participat activament en l'esdeveniment.

València Capital Verda Europea 2024 també ha donat suport a la iniciativa i el seu director, Antonio García, va incidir durant la seua intervenció en què "València no sols és un exemple de ciutat verda, sinó també un punt de trobada per a experts globals que compartixen una visió de futur sostenible." Així, "el Galapagos Day se suma als més de 400 esdeveniments en els quals València Capital Verda Europea 2024 ha participat al llarg d'enguany, tots centrats a impulsar la sostenibilitat, la biodiversitat i la innovació urbana", ha afegit, al mateix temps que ha emfatitzat que "esta trobada reflectix el nostre compromís amb el turisme responsable i la protecció del medi ambient, valors que guien la nostra estratègia com a referent europeu".

En les jornades s'ha exposat intensament la realitat de l'arxipèlag millor conservat del món, però també s'ha posat el focus en la situació dels ecosistemes valencians, amb la finalitat de "compartir sinergies, coneixement i bones pràctiques", ha continuat Jordà.

Carles Sanchis Ibor, president del Patronat del Parc Natural de l'Albufera, va realitzar una intervenció clau en este sentit, perquè va explicar el procés de regeneració d'este aiguamoll valencià tan important.

Per part seua, Guillermo Palau, investigador de la UPV, va presentar un enfocament sobre el metabolisme circular i la sostenibilitat a la ciutat de València i va convidar a reflexionar sobre com les ciutats gestionen els seus recursos alimentaris i energètics.

El congrés ha concentrat en tres sessions una nodrida agenda de ponències enfocades en la protecció d'àrees naturals, la sostenibilitat i la creació de sinergies entre València i les Illes Galápagos. En la seua intervenció, el rector de la USFQ, Diego Quiroga, va subratllar la importància de l'educació i la investigació per a enfrontar els desafiaments ambientals. "La nostra universitat està compromesa amb generar coneixement que impacte positivament en la conservació de les Illes Galápagos i més enllà. Este esdeveniment és una oportunitat per a bastir ponts entre investigadors i experts de tot el món," va assenyalar.

L'aigua i la seguretat alimentària

L'aigua i la seua gestió ha sigut pedra angular del fòrum. Andrea Encalada, vicerectora de la USFQ i destacada ecòloga especialitzada en ecosistemes d'aigua dolça, va apuntar la importància d'establir estratègies de col·laboració per a resoldre els problemes mundials d'este recurs tan escàs com valuós. A més, Amanda Thomson, docent de la Universitat de Carolina del Norte, va abordar el tema de la seguretat alimentària a les Illes Galápagos, un desafiament creixent a causa de l'aïllament de les illes i la dependència de queviures importats.

Soledad García Ferrari, professora de la Universitat d'Edimburg, va presentar el Galapagos Living Lab per a la sostenibilitat i la transició energètica, un innovador projecte que busca implementar solucions energètiques netes a les illes. La científica de l'Oceanogràfic de Vigo María Rosario Domínguez va compartir els avanços de la Xarxa Iberoamericana d'Investigació per a l'Ús Sostenible dels Recursos Pesquers (XARXA INVIPESCA), una iniciativa que busca promoure la pesca sostenible en àrees protegides.

En esta línia es van expressar els professionals que han participat, entre els qui es troben també Andrea Peñaherrera, directora acadèmica de GAIAS Europa; Daniel García, coordinador del Comité Científic de la Fundació Oceanogràfic; Melissa McMurray, directora associada d'Associacions Mundials de la Universitat de Carolina del Norte en Chapel Hill (UNC); Eddy Araujo, delegat del Parc Nacional Galápagos; l'antropòloga biològica Amanda Thomson de la University of North Carolina at Chapel Hill; Ben Howitt, figura destacada en World Veterinary Services (WVS) i Alexandra Velasco, directora d'Assumptes Internacionals de la USFQ.

També va assistir Wilma Andrade, ambaixadora de l'Equador a Espanya, qui va ser l'encarregada d'inaugurar una exposició fotogràfica amb impressionants imatges sobre les espècies que habiten a les Illes Galápagos. La mostra, l'entrada de la qual és gratuïta, està oberta al públic des de hui en GAIAS Europa (C/Cronista Carreres, 13. València), en horari de 10.00 a 13.00 i de 15.00 a 17.00 hores, oferint una experiència visual sorprenent d'un entorn natural declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, on es ressalta la riquesa natural de les illes i la urgència de conservar la seua biodiversitat.

El codirector del Galapagos Science Center, Carlos Mena, va tancar l'esdeveniment exposant conclusions, així com els passos a seguir per a aconseguir un equilibri entre el progrés i la preservació del planeta. "És important a cooperació internacional per a avançar en desenvolupament, però sempre des d'un prisma sostenible", va concloure.

Destacats