L’EMSHI porta als col·legis de València i la seua àrea metropolitana el valor de l'aigua a través del joc

Elisa Valía recorda que “els xiquets i les xiquetes són grans agents de canvi” i “tenen un efecte multiplicador”, atés que “tot l'aprés en els tallers realitzats arribarà també al seu entorn”.

Guardar

Acció de la Emshi en una escola de València
Acció de la Emshi en una escola de València

L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) ha posat en pràctica en els col·legis de València i la seua àrea metropolitana un projecte de conscienciació perquè, a través del joc, la comunitat escolar interioritze el valor de l'aigua i la importància de fer un consum responsable d'aquest recurs per a cuidar el planeta.

L'activitat, dirigida a alumnes i les alumnes de Primària, s'ha dut a terme en un total de 355 centres escolars i s'ha dividisc en dues fases. Així, en la primera fase, se'ls va enviar a tots els col·legis material didàctic i un curtmetratge on el ‘Professor Aqüífer’, un personatge de ficció que és científic especialitzat en la història i tractament de l'aigua, viatja amb la seua màquina del temps a diferents èpoques passades per a saber com es tractava el concepte de la potabilització de l'aigua al llarg de la Història. Després de visualitzar el vídeo i treballar el material, que contenia un diagrama interactiu, l'alumnat juntament amb els professors i les professores, s'enfrontava a preguntes sobre el tema treballat i les seues respostes quedaven registrades.

Així, els set col·legis més ben posicionats en el concurs van passar a la segona fase, on un equip especialitzat ha desplegat en cadascun dels set centres la ‘Fira de l'Aigua’ amb tallers titulades “Aigua per un tub”, “Salva a la tortuga”, “La ciència de l'aigua”, “Malgastar no és un joc”, “Vida de plàstic” i “No és cosa de màgia”. A través de circuits de jocs, proves i activitats prop de 700 alumnes i alumnes han participat activament i en equip en aquesta segona fase, amb la finalitat que el projecte de l’EMSHI deixe una petjada educativa i que tot el treballat no caiga en l'oblit.

La presidenta de l’EMSHI, Elisa Valía, ha explicat que l'Entitat Metropolitana ha impulsat este projecte perquè “cal començar des de la infància a conscienciar sobre el valor de l'aigua, especialment quan encara hi ha més de 2.200 milions de persones que no tenen accés a serveis d'aigua potable gestionats de manera segura, segons dades de l'ONU”. Per a Valía, els xiquets i les xiquetes “són grans agents de canvi i el seu aprenentatge en aquests tallers té un efecte multiplicador, ja que amb tota seguretat contaran a casa el que han fet i, per tant, l'aprés arribarà també al seu entorn”.

Destacats