L'EMSHI llança "Actua" per a instar a la població a actuar per a frenar el canvi climàtic

L'acció porta per lema "Actua", s'inicia hui, Dia Internacional contra el canvi climàtic, i es recolza en diversos vídeos amb testimoniatges de professionals de l'àmbit científic i de l'administració pública.

Guardar

https://www.youtube.com/watch?v=zSN1-0kAF6Q

El futur dels ecosistemes i de la societat passa per la sostenibilitat. En el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, que es commemora hui, l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) ha llançat una campanya de conscienciació perquè la ciutadania actue i s'implique a frenar l'emergència climàtica. Els efectes del calfament global sobre l'aigua són inqüestionables, per la qual cosa és necessari prendre part per a garantir el benestar de la societat.

La campanya, que porta per lema “Actua”, es recolza en cinc vídeos en els quals han participat Elisa Valía, presidenta de l´EMSHI; Francesc Hernández, director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic-Economia Circular de l'Aigua de la Universitat de València; Samira Khodayar Pardo, coordinadora del grup de meteorologia del Centre d'Estudis Ambientals (CEAM) i investigadora d'Excel·lència PlaGent; i Amparo López Jiménez, catedràtica i directora del departament d'Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (UPV). Valía, Hernández, Khodayar i López expliquen de manera clara i concisa en què consisteix el canvi climàtic, com afecta aquesta situació a l'aigua i què és a la mà de cada persona per a contribuir al fet que els efectes negatius de l'emergència del clima no continuen augmentant.

Així, la presidenta de l´EMSHI destaca que “sempre s'ha relacionat combatre el canvi climàtic amb el verd, però s'estava deixant de costat el blau: cuidar els recursos hídrics”. Segons el seu testimoni “l'administració té una obligació clara de treballar per l'eficiència hídrica”, però recorda que també “cal treballar amb l'usuari final perquè s'use l'aigua de manera responsable”. Valía argumenta en l'enregistrament els avantatges de la naturalesa de l´EMSHI siga metropolitana, atés que “els reptes climàtics no poden abordar-se d'una manera local”. “L'emergència climàtica requereix que administracions i societat compartim un mateix full de ruta”, manifesta.

Elisa Valia, Presidenta de l'EMSHI

Per part seua, Francesc Hernández posa damunt de la taula la idea que el canvi climàtic “ens fa percebre que l'aigua és un recurs limitat, molt més del que podíem esperar”. Advoca per la reutilització de l'aigua perquè “el model d'usar i tirar genera problemes”. Hernández manté que “la formació en els col·legis és fonamental perquè a les noves generacions no calga convéncer-les, vengen ja convençudes.” I subratlla que “el canvi climàtic és un repte, però tenim les eines adequades per a afrontar-lo. Actuem.”

“El calfament de la terra s'observa en totes les reaccions de la Terra, en tots els seus ecosistemes i posen en perill la vida en el planeta”. Són paraules de Samira Khodayar Pardo, qui explica que el canvi climàtic es manifesta a través de l'aigua canviant el seu cicle natural, la qual cosa dona lloc a fenòmens extrems.” De manera que “ens impedeix predir els recursos hídrics que tindrem en el futur, redueix la qualitat de les aigües i exacerba l'escassetat d'aigua que ja patim i impedeix un futur sostenible.” Assegura que la ciutadania “és clau” per a posar solució, però també considera necessari “exigir als prenedors de decisions polítiques sostenibles”, com “fomentar la reutilització de l'aigua i estimular el consum de l'aigua de l'aixeta.” La investigadora resumeix la solució amb tres paraules: “conscienciació, adaptació i exigència.”

Finalment, Amparo López Jiménez, posa l'accent que “els nostres recursos hídrics es veuen afectats pel canvi climàtic, tant si hi ha condicions de sequera, com si hi ha condicions d'inundació”. Segons manifesta, “la societat és alhora part de problema, però també de la solució”. La sostenibilitat “té un pilar fonamental, que és el social”, perquè “tenim, que, com a societat, entendre i compartir que es tracta d'un problema comú que requereix d'un esforç col·lectiu”. “Cada esforç suma contra el canvi climàtic”, assegura.

Aquestes són algunes de les idees que es desenvolupen en els vídeos de la campanya de l´EMSHI “Actua”, que també està reforçada amb creativitats per als entorns digitals que difonen diferents missatges que es resumeixen en què “el lloc és ací, el moment és ara”, perquè des de l'entitat que subministra aigua potable a 1,6 milions de persones a València i la seua àrea metropolitana es busca despertar consciències, atés que des de l'àmbit privat i personal també es pot contribuir a frenar el canvi climàtic.

Arxivat a:

Destacats