El Govern Central desoeix les Corts i mantindrà Cofrents fins a 2030 pese a la fi de llicència en 2021

El Ministeri de Transició ecològica dóna el vistiplau a una Declaració Ambiental que implica funcionar més enllà de 2021, per la qual cosa Compromís exigeix la compareixença de la Ministra Teresa Ribera

Guardar

Cofrentes_nuclear_power_plant_cooling_towers
Cofrentes_nuclear_power_plant_cooling_towers

El Govern Central, actualment en funcions i amb Pedro Sánchez al capdavant, ha acusat un "bloqueig polític" que li ha impedit qüestions com abordar els impagaments a la Comunitat. Tanmateix, això no sembla afectar la decisió de comprometre despesa militar -divendres passat 30 d'agost-. Tampoc desoir i deixar sense efecte una demanda aprovada en les Corts amb els únics vots en contra del PP: que la Central Nuclear de Cofrents cesse la seua activitat en 2021.

El Ministeri de Transició Ecològica no l'ha comunicat de forma oficial. No obstant això, el Ministeri amb Teresa Ribera al capdavant, va donar llum verda al magatzem temporal individualitzat (ATI) de la Central fins més enllà de 2021, encara que fins a aqueixa data hi havia espai propi per a emmagatzemar els residus. Una data que encaixava també amb la finalitat de la llicència d'activitat i per la qual les Corts van trobar que era la data "idònia" per a cessar la seua producció elèctrica.

"S'omple la boca"

Així, malgrat falta de confirmació oficial, l'aprovació de la declaració ambiental de l'ATI més enllà de la data de cessament, sembla indicar la segura prolongació que les energètiques -Endesa en aquest cas- havien negociat amb el Govern: Cofrents continuarà utilitzant l'energia nuclear fins a 2030. Aqueixos són els temors des de la formació de Compromís, que des del seu grup parlamentari ha exigit la compareixença de la Ministra.

"Ribera ha d'explicar si tancarà Cofrents en 2021 i per què dóna llum verda a l'abocador de residus nuclears que va rebutjar les Corts", va assenyalar el portaveu adjunt en l'hemicicle valencià, Juan Ponce. Malgrat que les decisions, aparentment, passen per alt les demandes de la Generalitat i la majoria dels partits de la Comunitat, des del Ministeri de Transició Ecològica no s'han oferit explicacions.

Per això, el portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, va registrar la setmana passada una petició de compareixença de la ministra Teresa Ribera: "Pedro Sánchez s'omple la boca parlant de transició ecològica i energies renovable, mentre allarga la vida de la central nuclear de Cofrents per la porta de darrere".

Incidència de "Nivell 1"

Segons dicta la norma 'no escrita', en el món de l'enginyeria s'estima la vida útil d'una central nuclear en 40 anys: amb un correcte manteniment i revisions contínues. No obstant això, des de les Institucions Europees es planteja entorn dels 27 anys. Així, Cofrents sumaria 37 anys, al límit de què es considera "possible" en condicions òptimes i 10 més que els recomanats per l'Agència Europea.

Aquestes condicions òptimes, lamenten des de Compromís, no existeixen. Encara que la Central no pot demanar la prolongació de la seua activitat -Endesa- fins a 2020, pel vistiplau a l'ATI sembla que el Govern Central la dóna per segura un any abans. Segons denuncien els valencianistes, "els últims anys Cofrents ha acumulat nombroses incidències", la qual cosa assenyala "l'evident deterioració de la central".

La Central Nuclear de Cofrents va tindre nou incidències en 2017 -últimes dades detallades disponibles-, una d'elles considerada de "Nivell 1", pel trencament d'una vàlvula. És la central que més incidències va acumular de tot l'Estat. Aquest centre de producció amb energia nuclear està a poc més d'un quilòmetre del municipi de Cofrents i uns 61 de València.

Destacats