El delicat avanç de l'Albufera cap a la seua 'transparència'

El Parc Natural millora les seues dades de contaminació malgrat la necessitat d’augmentar el cabal, un 400% menor que fa 50 anys

Guardar

Albufera pixabay
Albufera pixabay

Recuperació de macròfits l'Albufera // Pablo Vera, SEU Birdlife[/caption]Pese al gran problema que supone la poca agua que llega al lago, la Albufera es ejemplo de recuperación ambiental. Así, otros países se fijan en los avances realizados en el parque valenciano para aplicarlo en sus respectivos. En la XV Conferencia Living Lakes se destacó els 'tancats'. Son tres y están distribuidos por el lago; Tancat de la Pipa, Milia y L'Illa.

Els 'tancats' son espacios que se han recuperado de antiguos campos de arroz; donde los antepasados valencianos tiraron tierra y comieron parte del lago para el cultivo, ahora se ha retirado y se ha generado una marjal. Son los llamados filtros verdes; un conjunto de 4 pequeños lagos conectados entre sí y con sistemas de filtraje de entrada y salida, que devuelven a la Albufera agua en buen estado.

De nuevo, el caudal es la clave. La clorofila a desciende y la transparencia del agua aumenta. Con ello, la vegetación crece y la mortalidad masiva de peces debido al bajo oxígeno en el agua disminuye. Sin embargo, según aporta un informe de Medi Natural, "todavía se detectan episodios de empeoramiento de las condiciones en ciertas épocas del año". Estas etapas coinciden con la reducción de la llegada de los caudales de mejor calidad del Xúquer.

Marzo asegura que, año a año, se avanza con la Confederación Hidrográfica del Xúquer para que el caudal aumente. "Es necesario. Y también es importante distribuir el caudal según la estacionalidad, para coincidir con la perellonà", concluye.En els anys 50 l'Albufera era diferent del que coneixem hui. L'aigua era cristal·lina, la llum arribava al fons del llac sense problema i l'ara Parc Natural desbordava vida aquàtica. Grans parts de la superfície de l'aigua estaven cobertes per algues i, sota aquesta, també hi havia grans prades de vegetació. Era un ecosistema funcional amb abundància de plantes, peixos i ocells. Alguna cosa que a partir dels 70 es va transformar en una aigua térbola que no deixa passar la llum, morts massives d'algues i peixos. Quasi mig segle després, sembla que l'Albufera, a poc a poc, torna al seu estat natural.

Antoni Marzo és el Director General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental, l'òrgan que s'encarrega dels espais naturals protegits i la seua biodiversitat, com l'Albufera. "Ara, perquè la millora es consolide, fa falta augmentar el cabal", compta Març. Després d'anys amb les aigües en un estat hipertròfic -amb excés de nutrients que porten a la situació que es va iniciar en els 70-, el llac acumula el seu seté any de millora i tercer en estat eutròfic.

Retroalimentació

L'estat normal és oligotròfic, amb baixos nutrients i aigua cristal·lina que permet una àmplia vegetació. El pitjor estat és l'hipertròfic i, entre mitjanes, es troba mesotròfic i eutròfic. Des de 2011 els nivells de clorofil·la a -indicatiu de l'estat de l'aigua, a més pitjor-, van iniciar una tendència a la baixa que van permetre, a més, la proliferació d'algues. Alguna cosa que inicia un procés de retroalimentació: la mateixa vegetació que avança gràcies a la disminució de clorofil·la a ajuda al llac a avançar cap a la 're-oligotrofització'.

Març explica que això és gràcies, en part, al fet que les aigües que s'aboquen a l'Albufera són tractades -excepte abocaments il·legals-. Això ha suposat una disminució dels nutrients en l'aigua i recuperació de l'ecosistema, però encara hi ha massa fòsfor, que afavoreix la proliferació de les algues microscòpiques que enterboleixen l'aigua.

Segons detalla el Director, "el cabal que arribava a l'Albufera fa uns 50 anys era de 400 hm³ anuals. No obstant això, ara s'alegren "si arriben 100 a l'any". Una disminució 400% que, irremeiablement, frena el reciclatge de l'aigua i també la recuperació de la biodiversitat. Per això una de les apostes des de Medi natural és augmentar el cabal anual i, a més, "respectant l'estacionalitat".

Filtres verd

Recuperació de macròfits l'Albufera // Pablo Vera, SEU Birdlife

Pese al gran problema que suposa la poca aigua que arriba al llac, l'Albufera és exemple de recuperació ambiental. Així, altres països es fixen en els avanços realitzats al parc valencià per a aplicar-lo en els seus respectius. En la XV Conferència Living Lakes es va destacar els 'tancats'. Són tres i estan distribuïts pel llac; Tancat de la Pipa, Milia i L'Illa.

Els 'tancats' són espais que s'han recuperat d'antics camps d'arròs; on els avantpassats valencians van tirar terra i van menjar part del llac per al cultiu, ara s'ha retirat i s'ha generat una marjal. Són els anomenats filtres verds; un conjunt de 4 xicotets llacs connectats entre si i amb sistemes de filtratge d'entrada i eixida, que retornen a l'Albufera aigua en bon estat.

De nou, el cabal és la clau. La clorofil·la a descendeix i la transparència de l'aigua augmenta. Amb això, la vegetació creix i la mortalitat massiva de peixos a causa del baix oxigen en l'aigua disminueix. No obstant això, segons aporta un informe de Medi Natural, "encara es detecten episodis d'empitjorament de les condicions en certes èpoques de l'any". Aquestes etapes coincideixen amb la reducció de l'arribada dels cabals de millor qualitat del Xúquer.

Març assegura que, any a any, s'avança amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer perquè el cabal augmente. "És necessari. I també és important distribuir el cabal segons l'estacionalitat, per a coincidir amb la perellonà", conclou.

Destacats