Dia Mundial del Reciclatge: Terra només hi ha una, cuidem-la

La contaminació de l’aigua, de l’aire i del sól, són greus conseqüències que tots coneixem – o deuríem – d’una mala gestió dels residus; per això, hui ens centrarem en consells pràctics per millorar aquesta situació

Guardar

dia-mundial-del-reciclaje
dia-mundial-del-reciclaje

Poques són les excuses que poden haver-hi, hui en dia, per no reciclar. El desconeixement ja no és motiu, ja que constantment rebem informació advertint-nos de les greus conseqüències d'una gestió deficient dels residus, que comença a la nostra pròpia llar. Així doncs, som un dels protagonistes i responsables, i de nosaltres depén bona part de la millora d'aquesta situació.

Per això aprofitem que hui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge per tractar aquest tema des d'un punt de vista pràctic, que permeta a qualsevol persona adoptar hàbits de vida, per una banda saludables, per l'altra sostenibles, per al planeta – i açò ens inclou a nosaltres i a la resta d'éssers vius. De fet, la finalitat d'aquest dia no és altra que concienciar de la importància de realitzar aquestes xicotetes accions individuals, però de forma continuada en el temps.

CONSELLS PRÀCTICS I SENZILLS PER RECICLAR

En realitat, tot es basa en les ja de sobra conegudes "3R": Reduir, Reutilitzar i Reciclar. Anem a veure exemples concrets:

REDUIR

-Intenta disminuir la compra de productes amb excés d'envoltori (és realment difícil trobar un producte sense plàstic al seu envoltori, però almenys evita aquells que ho utilitzen excessivament), així com botelles de plàstic. D'aquestes últimes pots optar per begudes amb envasos de vidre o, sinó, una garrafa gran sempre serà millor que botelles individuals o llandes.

-Vages on vages, mai tires res a terra. Sorprén el coneixement popular d'aquesta obvietat i, no obstant això, desconcerta la quantitat de residus que podem trobar, tant al carrer com a entorns naturals. Per fer-nos una idea, una punta de cigarret tardaria d'1 a 2 anys a desintegrar-se (la qual cosa no vol dir que no contamine igual); un xiclet, fins 5 anys; una llanda, 10 anys...

-Respecte a dispositius electrònics, procura preferir-ne sempre aquells que no funcionen amb piles. Les bateries són tòxiques també, sí, però es "reutilitzen", es recarguen, mentre que les piles s'acaben i s'han de comprar noves, tirant les antigues; en definitiva, un cicle que no finalitza.

REUTILITZAR

-Les bosses de plàstic ja estan notant el canvi, que han passat a allargar la seua vida útil més enllà de l' "usar i tirar". Reutilitzar-les és una bona opció, però millor encara és anar a comprar amb bosses fetes amb materials com tela o espart, que, a més de suportar millor el pes, compten amb una utilitat més perdurable en el temps.

-A l'hora de prendre apunts, fem ús de les tecnologies ja que les tenim. Per què gastar paper, si podem escriure al bloc de notes de l'ordinador? Recorda que, per cada tona de paper, es talen uns 15 arbres. Si no pots renunciar a d'ell, almenys compra materials fets amb paper reciclat.

-Els envasos de vidre poden reutilitzar-se, amb més o menys creativitat, com a elements decoratius. Per exemple, l'envàs de les cremes de xocolate per a untar pot servir com a got (de fet, els creatius de productes d'aquest tipus ja els dissenyen pensant en aquest ús posterior); o una botella allargada pot valdre com a florer... Et sorprendria la quantitat de coses que es poden fer amb aquest material abans de rebutjar-ho.

RECICLAR

-La tasca essencial a diari resulta la més senzilla: es tracta de comptar amb bosses diferents per als nostres residus a casa, que ens facilitarà després dipositar-les als diferents contenidors. Una per a cartó i paper, que anirà destinada al contenidor blau; altra per a botelles i envasos de plàstic, envasos metàl·lics i briks, que aniràn al contenidor groc; altra per al vidre, que es dipositarà al contenidor verd; i per últim, la general de residus orgànics.

-L'oli utilitzat és un dels contaminants oblidats, que acaba vertint-se pel vàter. Ací pots fer una doble funció molt senzilla: reutilitzar un envàs buit, reomplint-lo de l'oli que vas utilitzant. Una vegada estiga ple, porta-lo a un punt net o lloc a tal efecte.

-Les piles són dels elements més nocius que poden existir per al medi ambient. Mercuri, arsènic, plom, cadmi... Són components que poden tardar fins 1.000 anys en degradar-se, encara que la majoria no perd el seu caràcter nociu. La solució: mai tirar-les al fem; les piles s'han de dur als contenidors creats específicament per elles.

La finalitat no és tan complicada, simplement es basa en deixar el nostre entorn almenys un poquet millor del què estava. Res hauria de ser més important que cuidar el medi ambient, el nostre planeta, que és qui, a fi de comptes, fa possible tot allò que podem imaginar, començant per una cosa tan simple com és la vida.

Destacats