Desenvolupen un nou motor dièsel de baix consum que redueix un 80% les partícules contaminants

Guardar

nuevo motor
nuevo motor

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyents a l'Institut CMT-Motors Tèrmics, han participat en el desenvolupament d'un nou motor de baix consum i alta eficiència, que redueix les emissions de partícules contaminants més d'un 80% respecte als límits legals actuals.

Aquest nou motor és el principal resultat del projecte europeu Dieper, liderat per la multinacional austríaca AVL, i del qual han format part també fabricadores de vehicles com Renault, Iveco i Fiat; de components --Continental, Bosch, Siemens-- i centres d'investigació de reconegut prestigi internacional com IFP Energies Nouvelles i L'Institut Motori, destaca la institució acadèmica valenciana en un comunicat.

"L'objectiu del projecte ha sigut buscar la combinació òptima de solucions innovadores, reals i disponibles a curt termini, integrant així noves tecnologies que permeten respondre als nous desafiaments de la mobilitat terrestre", assenyala Jesús Benajes, catedràtic i investigador en l'Institut CMT-Motors Tèrmics i coordinador de la part del projecte relacionada amb els processos termo-fluidodinàmics a l'interior del motor.

L'última setmana del passat mes de setembre va tindre lloc en Graz (Àustria) la reunió final del projecte. Durant la trobada, es van presentar dos vehicles demostradors, un que representarà les futures classes D i E per al transport de passatgers i un altre vehicle comercial lleuger destinat al transport de mercaderies.

"Equipats amb el motor desenvolupat en el marc del projecte, tots dos corroboren els bons resultats de les investigacions que hem dut a terme, tant en consum de combustible com en la reducció de les partícules de grandària inferior a 23 nanòmetres que s'emeten pel tub d'escapament", explica Benajes.

La clau per a aconseguir un motor amb aquestes prestacions, segons detalla l'investigador del CMT-Motors Tèrmics de la UPV, resideix en l'ús de relacions de compressió variable, la millora de la gestió tèrmica i el desenvolupament de nous filtres de partícules. "Són solucions ja disponibles hui dia per a la seua integració en els motors que equiparan els futurs turismes mitjans i grans i els vehicles comercials lleugers o furgonetes", apunta Benajes.

CONDUCCIÓ REAL

En el marc del projecte, Jaime Martín, professor titular i investigador en CMT-Motors Tèrmics, s'ha encarregat de reproduir el comportament del motor amb simulacions per ordinador.

"Un dels principals reptes --explica-- és optimitzar el funcionament de tots els sistemes del motor en diferents situacions de conducció. Els sistemes de postratament que redueixen les emissions són molt sensibles, per exemple, a la temperatura dels gasos de fuita, que canvia molt si es condueix per ciutat o per autopista. Hem d'assegurar un òptim funcionament de tots els dispositius en qualsevol carretera, condicions meteorològiques i tipus de conducció"

Les conclusions del treball van ser presentades en la Conferència Europea de Resultats d'Investigació en Transport Terrestre de projectes H2020 organitzada per l'àrea d'Investigació i innovació de la Comissió Europea.

Destacats