La colònia de flamencs en l'Albufera de València genera interrogants en la comunitat ecologista

Els flamencs han nidificado per primera vegada enguany en l'Albufera de València

Guardar

Flamencs a l'Albufera de València. Imatge: albufera.valencia.es
Flamencs a l'Albufera de València. Imatge: albufera.valencia.es

Els flamencs han nidificat per primera vegada enguany en l'Albufera de València, cosa que ha generat gran emoció en la comunitat científica i en la societat en general. Això sí, la colònia de flamencs és de gran grandària i es troba en un hàbitat inusual per a l'espècie, per la qual cosa cada vegada són més els interrogants que es plantegen entorn de les causes del seu assentament i el seu futur en la zona.

Acció Ecologista Agró, una organització dedicada a la conservació i l'estudi del medi natural, ha manifestat que, encara que la notícia és positiva, presenta uns certs aspectes negatius. En primer lloc, assenyala que l'espècie ha nidificat en l'Albufera sense que aquesta zona humida siga el seu hàbitat òptim. Segons l'organització, això podria deure's a un procés de salinització en la llacuna del parc natural, que afavoriria l'assentament dels flamencs. No obstant això, Acció Ecologista Agró considera que aquest fenomen no es deu a canvis en la comunitat planctònica, sinó a la falta d'aigua en altres aiguamolls mediterranis com la Camarga o Doñana, que han obligat els flamencs a desplaçar-se cap a l'Albufera a la recerca d'un lloc adequat per a l'alimentació i la nidificació.

D'altra banda, l'organització ha expressat la seua preocupació pel futur de la colònia de flamencs en l'Albufera, atés que eldrenaje dels camps per al cultiu de l'arròs pot afectar negativament les seues condicions de vida. Acció Ecologista Agró assenyala que altres espècies com la fotja o el sivert pràcticament no tenen població nidificant en l'Albufera a causa de la falta d'aigua, que està sent agreujada pels períodes cada vegada més llargs de sequera. L'organització destaca la importància de la recuperació de més tancats en l'Albufera que estiguen inundats permanentment per a garantir la supervivència de l'avifauna aquàtica.

La nidificació dels flamencs en l'Albufera també ha revelat la importància dels aiguamolls artificials com el Tancat de la Pipa, que romanen inundats tot l'any i han permés que algunes espècies tornen a nidificar al parc natural. Aquesta és una observació important per a entendre com les mesures de conservació poden influir en la nidificació dels ocells aquàtics.

L'organització ha destacat que la instauració de la nova colònia de flamencs en l'Albufera, possiblement influenciada per la inundació hivernal que hem tingut enguany, és una bona notícia que mostra la importància de la gestió de l'aigua en la zona. D'altra banda, també ha ressaltat que les aportacions d'aigua a la llacuna estan incloses en la normativa del Pla de Conca i que són una de les mesures que porta anys reclamant a les autoritats, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Destacats