Any rere any, el Parc Natural de l'Albufera segueix resistint

El dimecres, la Fiscalia de València va advertir sobre un “alarmant descens” del nivell de l’aigua de l’Albufera; després d’aquesta polèmica, fem un repàs de les últimes actuacions institucionals que van afectar l’Albufera

Guardar

Albufera de València
Albufera de València

Segons la Fiscalia de València, al juny, l'Albufera va registrar un "alarmant descens" del nivell d'aigua del llac, un dels aiguamolls més importants d'Europa. El ministeri públic atribueix aquesta situació a la Junta de Desguàs -que defensa el compliment dels nivells indicats- i alerta de la gravetat del mal a l'equilibri i sostenibilitat mediambiental en el comunicat natural, que es troba a tan sols 10 quilòmetres de València. No obstant això, Medi Natural demostrà que, finalment, els nivells d'aigua de l'Albufera estaven dins de la normativa.

Joan Ribó: 'És imprescindible que es produïsca l’aportació d’un cabal ecològic del Xúquer, perquè l’Albufera sense el Xúquer difícilment pot viure'

Sobre aquesta problemàtica, Joan Ribó es va pronunciar ahir, afirmant que el problema de l'Albufera necessita "l'aportació d'un cabal ecològic del Xúquer al parc natural que garantisca uns nivells mínims d'aigua que, al seu torn, impedisquen la salinització del llac". També va destacar que "l’Albufera necessita aportacions d’aigua de la conca hidrogràfica del Xúquer, i fins ara no s’està avançant en eixe aspecte. És imprescindible que es produïsca l’aportació d’un cabal ecològic del Xúquer, perquè l’Albufera sense el Xúquer difícilment pot viure".

Així doncs, fa temps que l'aigua de l'Albufera està en un procés de minvament que no sembla que es detinga mai. Així i tot, durant els últims anys, s'ha fet bastant per a revertir la situació i no aconseguir uns nivells d'aigua que estiguen per davall del permés. Fem un repàs per algunes de les intervencions que les institucions públiques han exercit sobre el famós parc natural.

LES MESURES DE 2018 PER A CONSERVAR L'ALBUFERA

El gener de 2018, la Junta de Desguàs de l'Albufera de València va adoptar diferents mesures davant la notificació de la Fiscalia de València, que va alertar sobre un primer descens del nivell de l'aigua en aquest emblemàtic parc natural. L'objectiu comú de totes aquestes mesures era el de, naturalment, protegir i conservar un dels millors parcs naturals d'Europa.

Algunes de les mesures, que més tard es van dur a terme, van ser les de sotmetre a autorització prèvia el bombament del desguàs del llac, informar cada mes sobre l'aigua bombada, el nivell del llac i els mesuraments d'eixida per les goles, que el maneig de les comportes es realitze de manera que existisca una comunicació entre el llac i el mar durant la major part de l'any, amb l'objectiu de facilitar l'entrada d'espècies piscícoles.

No obstant això, aqueixes mesures pot ser que hagen sigut incomplides el mes de juny de 2019 per la Junta de Desguàs, responsable de qualsevol desperfecte que ocorreguera al parc natural. Malgrat això, la Junta afirma que els nivells d'aigua no estan per davall dels mínims i que, actualment, l'Albufera gaudeix d'un bon estat.

LA CONSERVACIÓ DEL TANCAT DE LA PIPA

Durant els últims tres anys, la preservació de l'Albufera ha costat una ingent quantitat de diners. D'una banda, el cost per a la conservació del Tancat de la Pipa, emmarcada dins del parc natural, va ser, en 2017, de 47.500 euros. Aquests diners van anar a parar a les associacions sense ànim de lucre Acció Ecologista Agró i Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO / Birdlife).

Però això no és tot perquè, un any més tard, l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, va signar un contracte de col·laboració amb AE-Agró i SEU per a la posada en valor del Tancat de la Pipa com a ecosistema d'alt valor ecològic i d'ús públic, un espai que reprodueix les condicions ambientals de l'Albufera abans del col·lapse ambiental dels anys 70.

MÉS DE 60.000 EUROS PER A NETEJAR L'ALBUFERA

En 2019 es va anunciar, d'altra banda, la despesa que va suposar el manteniment de l'Albufera en 2018. Es van invertir un total de 61.028 euros en el servei de neteja, dragatge i conservació de ribes, canals i séquies de l'Albufera. Aquest pressupost estava inclòs dins del contracte de tres anys que es va formalitzar el mes d'octubre passat.

Amb aquests diners es van realitzar diverses actuacions, però d'elles destaca una molt important: el dragatge del port del Saler. Aquests treballs van aconseguir extraure 4.200 m³ de sediment, amb una cota d'excavació d'1,2 i 1,4 metres de profunditat. A més, aquesta intervenció també va incloure els treballs de preparació de la zona provisional d'apilament, accessos a la càrrega i transport del sediment des de la zona d'extracció fins a la zona d'apilament. El cost final de tot això va ser de 37.831,24 euros.

Una altra actuació que es va dur a terme en el Saler amb l'ús d'aquest pressupost va ser el desbrossament d'una superfície total de 7.369,27 m², la qual cosa va tindre un cost de 3.514,16 euros. A més, també es va usar els diners per als treballs d'obertura en les goles del Pujol i del Perellonet, la qual cosa va suposar 5.336,10 euros i un total de 105 hores de treball en aquestes actuacions.

ALTRES ACTUACIONS AL PARC NATURAL

En aquest parc natural també s'han fet actuacions que han costat menys diners, entre elles, la retirada d'un total de 36,11 tones de material vegetal contaminant i espècies invasores que poblaven l'Albufera durant l'any anterior. La major part d'aquestes espècies exòtiques se situaven en la zona de la Devesa, i algunes d'elles són la pitera, la iuca, l'àloe, el periquito, el senecio, el aranto, l'oca, el nopal o l'ungla de gat, entre altres.

En segon lloc, una última i recent millora al parc natural ha sigut la renovació de l'enllumenat, instal·lant en tot el parc una il·luminació respectuosa amb el medi ambient, ja que només funciona quan detecta presència. D'aquesta manera l'Ajuntament proporciona seguretat als vianants que transiten per aquest enclavament al mateix temps que es respecta el medi ambient.

Una actuació que va tindre una repercussió molt menor però que va ajudar a preservar l'Albufera va ser la recollida de més de 46 milions de llavors (46.563.543) durant l'any 2016 que, després de ser assecada i emmagatzemades, es van utilitzar per a produir plantes en els Vivers Municipals del Sals, moltes de les quals, posteriorment, es van plantar al Parc Natural de l'Albufera.

Destacats