València torna al risc groc per altes temperatures

L'AEMET torna a avisar al litoral de la província de València per temperatures que poden aconseguir els 38 graus

Guardar

Elevades temperatures en València
Elevades temperatures en València

Malgrat haver superat ja l'estiu climatològic, que cobreix de juny a agost, la calor continua persistint en la Comunitat Valenciana. Tant és així, que l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat l'avís groc en part de la província de València per risc per culpa d'altes temperatures, que podrien arribar fins als 38 graus en uns certs municipis.

L'avís començarà a partir de les 13.00 hores del dimecres 7 de setembre i finalitzarà el mateix dia a les 17.59 hores, segons AEMET. Quant al cel, es preveu un cel poc nuvolós, però amb intervals de núvols alts que no deixaran precipitació. Les temperatures patiran un lleuger ascens, i el vent serà fluix, procedent de l'est en el litoral i de l'oest a l'interior.

En concret, les majors temperatures es preveuen registrar-se a l'interior del litoral de València, amb temperatures de fins a 38 graus en municipis com Xàtiva, o Sumacàrcer. En el cas de Catadau, els termòmetres arribaran a aconseguir els 37 graus, i a Llíria, els 35 graus. Quant a altres municipis costaners, Gandia serà el que més altes temperatures registre, arribant als 34 graus, seguit per València amb 33 graus, Cullera amb 32 graus i Sagunt amb 30 graus.

Nits tropicals

Les nits en el litoral valencià registraran temperatures molt altes durant aquest dimecres, assolint els 28 graus a les 23.00 hores en la capital de la província de València o a Gandia. No obstant això, es preveu que al llarg de la nit baixen les temperatures, arribant als 22 graus a València i als 24 a Gandia.

Les nits tropicals són aquelles en les quals les temperatures nocturnes no baixen dels 20 °C, causant severs problemes mentals i físics per la falta de descans en bones condicions. A pesar que aquestes nits no són alienes al clima mediterrani, hem vist com en els últims anys aquest tipus de nits ocorren amb molta més freqüència.

2022 s'ha convertit l'any amb més nits tòrrides, amb 31 nits que van superar els 24 graus i 80 que van superar els 20 graus. I, de fet, fins als anys 80 del segle XX, era molt estrany que a València se superaren els 25 graus de temperatura mínima, cosa que ara és quasi habitual i molt perillós per a la salut.

L'estiu més calorós

L'estiu de 2022 és el més calorós des que existeixen registres en la Comunitat Valenciana perquè, de 92 dies que té l'estiu climàtic, en 85 d'ells s'ha superat la temperatura a la mitjana normal per a aquestes dates.

Segons les dades publicades per l'AEMET, el mes d'agost de 2022 s'ha situat com el segon més calorós des que existeixen registres, és a dir, des de 1950. En primer lloc, es troba l'estiu de 2012, amb 26,2 °C; en segon lloc, agost de 2022 amb una temperatura mitjana de 25,9 graus; i, en tercer lloc, agost de 2003, amb 25,7 graus. Una tendència que, pel que sembla, mostra que el canvi climàtic està afectant ja el nostre dia a dia.

Arxivat a:

Destacats