València pateix l'estiu més calorós des de 1950

L'ona de calor persisteix a la Comunitat Valenciana amb temperatures rècord

Guardar

Dona protegint-se del sol amb un ventall en la plaça de la Verge (València) durant una onada de calor
Dona protegint-se del sol amb un ventall en la plaça de la Verge (València) durant una onada de calor

Des de 1950 no es registraven unes temperatures tan altes a la Comunitat Valenciana. 72 anys han passat des que la Comunitat no vivia una primera meitat d'estiu tan calorosa, i malgrat la rebaixa de temperatures durant el dimecres i dijous, els termòmetres continuen batent rècords.

Malgrat aquesta mínima baixada de temperatures, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha pronosticat que a partir del divendres la Comunitat Valenciana torne a haver-hi un ascens de les temperatures que s'allargue durant tot el cap de setmana.

L'agència ha detallat que aquest inici d'estiu tan calorós ha sigut el primer a arribar a aquestes temperatures, amb una temperatura mitjana dels primers 47 dies de l'estació que supera en 0,4 graus al mateix període de l'estiu de 2003, un dels estius més calorosos en tota Europa. A més, ha establit per a hui dimarts una alerta de nivell groc en diverses zones del sud de la província de València i del nord d'Alacant per altes temperatures.

També adverteix del perill de les altes temperatures que es puguen registrar el dilluns 25 de juliol, amb màximes de fins a 40° a l'interior de la Comunitat i de 36 i 38 graus en la ciutat de València i altres zones de València i Alacant.

Temps a València

Les temperatures patiran un xicotet descens durant el dimecres i dijous, fins a situar-se entre els 28 i 32 graus. Malgrat ells, aquests registres suposen un augment de la mitjana que els experts situen com a normal en aquestes dates.

A partir del divendres 22 de juliol, els termòmetres tornaran a apuntar altes temperatures, a causa d'un ascens tèrmic que continuarà durant tot el cap de setmana i deixant temperatures de rècord el dilluns 25 de juliol.

No obstant això, Aemet detalla que l'aire que arriba a la Comunitat aquests dies és principalment aire marítim, per la qual cosa seria d'estranyar que les temperatures superen els 34 o 35 graus en el litoral com ja ha succeït aquest cap de setmana.

De camí a l'estiu més calorós

L'estiu de 2003 es va descriure com el més calorós fins hui a Europa en els últims 500 anys, i els experts creien que es tardarien diverses dècades a superar aquelles dades. A pesar que encara no s'ha superat el gruix de l'estiu de 2022, les dades d'enguany superen als de l'estiu de 2003 a la Comunitat Valenciana.

Al juliol els registres no estan sent excepcionals, però sí persistentment alts. "Els registres excepcionals a la Comunitat Valenciana es produeixen amb vent de ponent i fins ara, al juliol, han predominat les brises i el vent de llevant", ha detallat l'Aemet.

Arxivat a:

Destacats