La televisió, una eina contra el canvi climàtic

À Punt es converteix en referent estatal organitzant un congrés pioner contra el canvi climàtic

Guardar

Inundació durant un episodi de DANA
Inundació durant un episodi de DANA

Promoure la conscienciació, l'involucrament i l'acció per a prevenir i mitigar les conseqüències del canvi climàtic. Aquestes són les principals conclusions del "Pacte de València", un acord històric d'àmbit estatal signat per les cadenes de televisió per a lluitar contra aquesta problemàtica global.

El Fòrum Nacional de Meteorologia i Comunicació del Canvi Climàtic organitzat per À Punt la setmana passada ha aconseguit el compromís dels diferents espais de l'oratge de convertir-se en un vehicle de sensibilització ciutadana davant l'emergència climàtica.

En aquest sentit, es buscarà la millor estratègia de comunicació per a fer arribar a la ciutadania la urgència d'actuar, sense catastrofismes i desmuntant el negacionisme i les faules.

Unes accions clau en uns espais amb un gran poder de conscienciació, ja que en els últims anys han anat incrementant el seu protagonisme, duració i audiència, donat el creixent interés dels ciutadans i ciutadanes per conéixer les previsions meteorològiques.

Cloenda del MeteoCom d'À Punt
Cloenda del MeteoCom d'À Punt

Una informació transversal

I és que dins d'aquesta conscienciació sobre el canvi climàtic, fa falta una informació transversal, tal com han defensat els diferents experts que han participat en aquest fòrum de dos dies. En aquest sentit, s'estableix com a convenient promoure l'afectació d'aquest problema en l'economia, salut, alimentació, biodiversitat o altres àrees.

D'altra banda, aquests espais hauran de comunicar amb rigor tant les causes i impactes del canvi climàtic, com les mesures d'adaptació i mitigació, establir marcs de responsabilitat i divulgar les mesures relacionades amb la transició ecològica, així com oferir una visió realista de l'acció a escala individual.

Per als signants del Pacte de València, la informació meteorològica haurà de connectar el canvi climàtic amb realitats meteorològiques pròximes en l'espai i en el temps, i amb els fenòmens meteorològics extrems quan siga possible. Per a això, els meteoròlegs dels espais televisius necessiten la implicació de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i dels organismes científics competents en l'elaboració d'estudis d'atribució.

Mujer protegiéndose del sol con un abanico en la plaza de la Virgen durante una ola de calor
Dona protegint-se del sol amb un ventall en la plaça de la Verge durant una onada de calor

Sinergies entre investigadors i comunicadors

En aquest sentit, i per a aconseguir-lo, els especialistes exigeixen un major esforç d'investigació a Espanya sobre com està canviant la circulació atmosfèrica en les nostres latituds i les seues implicacions, així com crear una sinergia entre investigadors i comunicadors amb un flux de comunicació ben establit entre tots dos sectors, que permeta als meteoròlegs informar amb immediatesa i rigor.

Aquest primer pas històric donat a València es converteix en un pas més cap a la reversió d'uns efectes que fan que el clima siga cada vegada més extrem en zones com la Comunitat Valenciana, amb temperatures més elevades durant gran part de l'any i temporals de pluges torrencials cada vegada més destructius. Canviar-ho està a la mà de tots i, ara, a més, en la dels nostres meteoròlegs.

Destacats