La Comunitat Valenciana tanca un agost càlid i molt humit, amb nits que ronden els 27 graus

Guardar

calor_valencia
calor_valencia

La Comunitat Valenciana ha tancat un agost càlid i molt humit, amb una temperatura mitjana de 0,7 graus superior que la de la climatologia de referència, amb alguna nit que ha rondat els 27 graus, i una precipitació acumulada de quasi el doble que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010.

El vent de ponent va elevar el dia 9 les temperatures per damunt de 42 graus en localitats de València i Alacant; amb fins a 43,5 graus a Xàtiva; 43 a Sumacàrcer i 41,4 en l'Observatori de València, una de les poques ocasions en les quals s'ha superat la xifra de 41 graus a la ciutat des que començaren les observacions a meitat del segle XIX, segons el balanç climatològic realitzat per la delegació territorial d'Aemet en la Comunitat Valenciana.

Les mínimes de la matinada següent, la del dia 10, van ser "molt destacables", amb 26,6 graus en l'aeroport de València, la nit més càlida registrada en aquest punt des que va començar els seus registres en 1966. La mínima de València del dia 10, 26,9 graus, només havia sigut superada pels 27 del 28 de juliol de 2015. De fet, no van baixar de 26,5 graus en el litoral de València i el nord d'Alacant.

Després d'aquest període de calor, les temperatures van descendir, es va registrar un nou augment el 18 i entre el 20 i el 28 es van situar lleugerament per davall dels valors normals de final d'agost. En l'anomalia mensual, el mes ha sigut més anòmal a l'interior, amb observatoris amb una mitjana superior a 1,5 graus respecte a la mitjana normal d'agost. Per contra, en el litoral les brises han suavitzat les temperatures, per la qual cosa l'anomalia tèrmica del mes és inferior a un grau.

Quant a precipitacions, l'acumulada ha arribat a 37,8 litres per metre quadrat, quasi el doble que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010, la qual cosa permet qualificar el mes com molt humit, igual que els de 2017 i 2018. Per províncies, la precipitació acumulada a Alacant és més de cinc vegades superior que la mitjana provincial d'agost; a València el superàvit és del 48% i a Castelló del 41.

El més destacat va ocórrer en la matinada del 20 al 21 a la província d'Alacant, amb tempestes que van començar pel nord de la província, afectant el nord del massís del Montgó: Pegue, el Verger i platges de l'oest de Dénia. En aqueixa zona les precipitacions van arribar a ser molt fortes, localment torrencials, amb 138 litres per metre quadrat al Verger i 141 a Pego.

Amb l'avanç de la matinada les precipitacions intenses es van traslladar al sud de la província, on es van arribar als 123,8 l/m2 a Rojals, 86,8 a Alacant i 85,4 en l'aeroport. De fet, en els observatoris de Pego, Rojals, aeroport d'Alacant-Elx i Alacant va ser el dia d'agost més plujós des que hi ha registres(1858 en el cas de la ciutat d'Alacant).

Els dies 26 i 27 les tempestes van ser especialment intenses en el sud de Castelló i nord de València, amb fins a 57,7 l/m2; 49 a Viver i 42 a Llíria. En total, hi ha hagut onze dies de tempestes que han deixat més de 8.000 descàrregues que van impactar en el territori de la Comunitat.

Les dades conclouen que agost ha sigut sec en el 3% del territori, normal en el 14%, molt húmer en un terç i fins i tot extremadament húmer en zones del litoral d'Alacant 85%). En la resta, ha sigut humit.

Destacats