L'arribada d'un front fred portarà una nova Dana a la Comunitat Valenciana

Guardar

dana_valencia
dana_valencia

A partir de la vesprada d'aquest diumenge es preveu un canvi important en la situació meteorològica en la Península i Balears, amb especial incidència en el quadrant nord-est i zona centre peninsular, on s'esperen pluges intenses, tempestes fortes i copioses nevades en zones de muntanya, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Les precipitacions més importants, molt probablement fortes i persistents, s'esperen en la meitat nord de la Comunitat Valenciana, sud de Catalunya, Terol i altres zones del quadrant nord-est peninsular i Balears.

Durant la segona meitat del diumenge, amb l'arribada d'un front fred atlàntic, es produirà l'entrada d'una massa d'aire polar amb vents de component nord, que desplaçarà lentament cap a l'est la massa d'aire prèvia.

Així, es desenvoluparà convecció prefrontal amb ruixats i tempestes que afectaran àmplies zones de la Península, sent menys probables cap al sud-oest i el litoral sud-est, i que persistiran durant la nit a l'una que s'estendran cap a l'àrea mediterrània.

És probable que siguen localment forts o molt forts a Navarra, Alt Ebre i entorn dels sistemes Ibèric, Central i Pirinencs.

El dilluns es formarà una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) a l'interior peninsular, al mateix temps que en superfície es desenvoluparà una zona de baixes pressions entre el nord d'Algèria i el sud-est de la Península, intensificant-se els vents de component aquest sobre el quadrant nord-est, la qual cosa provocarà l'entrada de nou de la massa subtropical i la seua interacció amb la massa polar que s'ha anat estenent sobre la Península al llarg del diumenge i meitat del dilluns.

Les precipitacions més importants, molt probablement fortes i persistents, s'esperen en la meitat nord de la Comunitat Valenciana, sud de Catalunya, Terol i altres zones del quadrant nord-est peninsular i Balears.

El descens tèrmic entre el diumenge i el dilluns serà notable o extraordinari en gran part de l'àrea peninsular, provocant nevades copioses, de més de 20 centímetres, a partir d'uns 800 o 1.000 metres en els sistemes Central, Ibèric i Pirinencs, amb acumulacions majors en cotes altes.

Al llarg del dimarts, és molt probable que la DANA es desplace cap al golf de Cadis, estenent-se la inestabilitat cap al sud peninsular i sent poc probable en el nord-oest.

Les precipitacions més intenses correspondrien a àrees de l'est i nord-est peninsular desplaçant-se entorn de l'Estret el dimecres.

Sobretot durant la matinada del dimarts és probable que continuen les precipitacions molt intenses en zones del nord de la Comunitat Valenciana, sud de Catalunya i entorns dels sistemes Ibèric i Central.

La cota de neu pujarà bruscament de manera important donant lloc a un fort desglaç de la neu caiguda en les hores prèvies. La situació que dona lloc a aquest avís especial s'espera que finalitze el dimecres dia 18.

Destacats