L'estiu de 2022, el més calorós de la història de la Comunitat Valenciana

De 92 dies que té l'estiu climàtic, en 85 d'ells s'ha superat la temperatura mitjana en tota la Comunitat Valenciana

Guardar

Elevades temperatures en València
Elevades temperatures en València

L'estiu de 2022 és el més calorós des que existeixen registres en la Comunitat Valenciana, després d'un mes d'agost que se situa com el segon més càlid des de 1950, només per darrere de l'agost de 2012. De 92 dies que té l'estiu climàtic, és a dir els mesos de juny, juliol i agost, en 85 de d'ells s'ha superat la temperatura a la mitjana normal.

Segons les dades publicades per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el mes d'agost de 2022 se situarà com el segon més calorós des que existeixen registres, és a dir, des de 1950. En primer lloc, es troba l'estiu de 2012, amb 26,2 °C; en segon lloc, agost de 2022 amb una temperatura mitjana de 25,9 graus; i, en tercer lloc, agost de 2003, amb 25,7 graus. Una tendència que, pel que sembla, mostra que el canvi climàtic està afectant ja el nostre dia a dia.

Nits equatorials

Les nits equatorials són aquelles en les quals les temperatures nocturnes no baixen dels 25 °C, causant severs problemes mentals i físics per la falta de descans en bones condicions. A pesar que aquestes nits no són alienes al clima mediterrani, hem vist com en els últims anys aquest tipus de nits ocorren amb molta més freqüència.

I en aquest sentit, 2022 ha sigut un any de rècord. El 13 d'agost es va registrar la temperatura mínima més alta de la història de la ciutat de València, perquè els termòmetres van arribar a aconseguir els 27,5 graus. Així també es van registrar mínimes rècord de 29 graus en l'observatori d'Alacant i de 28,4 graus en el de la ciutat de Castelló de la Plana.

2022 s'ha convertit l'any amb més nits tòrrides, amb 31 nits que van superar els 24 graus i 80 que van superar els 20 graus. I, de fet, fins als anys 80 del segle XX, era molt estrany que a València se superaren els 25 graus de temperatura mínima, cosa que ara és quasi habitual i molt perillós per a la salut.

El Mediterrani bull

A aquestes altes temperatures en terra ferma, se li suma la problemàtica del calfament de les aigües de la mar Mediterrània. Enguany ha superat rècords mai vist, obtenint registres de temperatura de la superfície de l'aigua que arribaven fins als 29,72 graus el 9 d'agost a la platja de València.

Aquesta és una de les causes de les nits tropicals i equatorials, perquè la brisa que normalment bufa des de la mar i refresca el litoral a les nits, arriba calent. A més, els experts adverteixen que aquesta temperatura tan inusual de la mar pot causar, si es produeix una DANA, núvols molt carregats d'aigua, que descarregarien en tempestes torrencials.

A més, aquest augment de la temperatura de l'aigua és un problema per a la biodiversitat marina autòctona de les nostres costes, perquè es destrueixen els ecosistemes marítims i permeten l'entrada d'espècies invasores i destructores.

Arxivat a:

Destacats