Voramar Fanplastic amplia la seua col·lecció amb complements de moda de disseny teixits amb plàstic per dones en exclusió

És una de les startups accelerada a la 6ª edició de Col·lab, en Las Naves

Guardar

Nadine Strzelczyk y Noelia Coll, cofundadores de la startup
Nadine Strzelczyk y Noelia Coll, cofundadores de la startup

L'ús mitjà d'una bossa de plàstic se situa entre 10 i 15 minuts. Enfront d'això, tarda 400 anys a descompondre's i menys del 20% es recicla. Voramar Fanplastic treballa per a donar una nova vida a aquest material, transformant-lo en moda sostenible de disseny. Després del positiu acolliment de la seua proposta, la startup, accelerada en la sisena edició de Col·lab, llança al mercat la seua segona col·lecció, en la qual, a més de bosses, inclou diversos complements, com a fundes per a mòbils i per a auriculars, per a botelles d'aigua, barrets i recipients per a pastilles de sabó.

A més de la solució mediambiental que aporta la seua proposta, Voramar Fanplastic té un clar focus social: les bosses i complements són elaborats per comunitats de dones en risc d'exclusió de barris perifèrics de la ciutat de València, fomentant el contacte social, generant xarxa i lluitant contra la soledat no desitjada.

Aquest doble impacte ha atret l'interés d'empreses, que ha obert per a Voramar el mercat de marxandatge per a esdeveniments corporatius, així com el de l'organització de tallers de conscienciació de l'ús del plàstic i les seues possibilitats.

"Veiem la sostenibilitat des de les persones. Si no creguem consciència no podrem crear impacte, ja que al final som les persones les que decidim cap a on anem. En Voramar, transformem un element d'un només ús en un complement per a tota la vida i per a futures generacions. D'aquesta manera, anem més enllà del reciclatge, proposant un model d'economia circular que busca crear una ciutat més sostenible i compartida", subratllen Nadine Strzelczyk i Noelia Coll, cofundadores de la startup.

En aquesta línia, Voramar està investigant l'ús d'altres materials que ara es rebutgen i als quals es pot donar una segona vida -com, per exemple, veles de vaixell-, per a incloure'ls en futures col·leccions.

També està integrant noves tècniques de treball amb els materials. Actualment, el procés de fabricació de bosses i complements de Voramar passa, actualment, per la recol·lecció de bosses de plàstic en desús, en supermercats, mercats ambulants o de particulars. Les bosses es tallen i s'obté un fil continu, que es treballa de manera manual -amb el que s'evita l'emissió de carboni-, amb la tècnica del crochet.

Entre les opcions que s'estan explorant, està la termofusión, que permet fondre el plàstic i aconseguir superfícies planes amb les quals elaborar els complements.

Les emprenedores subratllen que, ser part de les startups accelerades en Col·lab "ens fa obrir la mirada i ment a 360é i estar preparades per a tot el que vinga. Els nostres mentors ens aporten moltíssim dia a dia, però, sobretot, destacaríem la companyonia entre totes les startups i el poder aprendre d'elles. Un no s'imagina tot el que es pot aprendre d'iniciatives tan diferents de la seua".

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

Arxivat a:

Destacats