Valua potència l'ofici i la creativitat d'artistes fallers més enllà de les Falles

Guardar

 Valua amb les Falleres Majors de València
Valua amb les Falleres Majors de València

La creativitat dels artistes fallers no té fronteres, és una cosa que l'startup Valua ha demostrat. L'empresa valenciana ha aconseguit que obres de tallers fallers decoren restaurants de París, Londres o Caracas; o esdeveniments corporatius de marques com Chanel. El mercat valora la singularitat i professionalitat d'aquests artistes, per què no aprofitar-les per a múltiples sectors? Així va nàixer Valua, la iniciativa emprenedora que connecta artistes fallers amb clients per a tematitzar espais, decorar esdeveniments i crear figures artístiques.

Un hub que reuneix més de 60 tallers de tota la Comunitat Valenciana per a "donar a conéixer la creativitat dels artistes fallers, professionals molt versàtils capaços de moltes coses més enllà de les Falles, perquè clients diferencien els seus negocis de manera original", explica un dels seus fundadors, Xavi Serra, activista cultural faller, a més d'enginyer en informàtica industrial. En aquesta línia, l'empresa està desenvolupant la plataforma artistasfalleros.com, dedicada a la divulgació i promoció del sector. "En aquesta plataforma digital volem donar a conéixer, divulgar i promocionar a tot el món els valors tradicionals i capacitats creatives de l'ofici i el seu enorme potencial", afirma l'emprenedor.

I si a més aquesta capacitat innovadora genera un impacte econòmic i mediambiental positiu a València? En aquest sentit, Valua va ser seleccionada dins dels programes d'acceleració de Col·lab, en el centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València, pel seu benefici en l'ecosistema econòmic de la ciutat, amb iniciatives pioneres com la utilització de materials ecològics en els seus projectes, d'origen vegetal, i amb missatges socials. Aquests dies, per exemple, en col·laboració amb l'Ajuntament de Torrent, han creat ninots per a conscienciar sobre la lluita contra el càncer de mama. "A través de dos busts de dona visibilitzem la pluralitat i diversitat de la dona en el món", afirma Serra.

Valua aferma i potència la cultura de l'ofici d'artista faller, diversificant la seua activitat i donant-li valor, amb una àmplia xarxa de tallers per a afrontar projectes de qualsevol naturalesa. "Volem mantenir viva una tradició creativa única i genuïna de la Comunitat Valenciana i, especialment, de la ciutat de València. Som un equip amb més de 40 anys d'experiència en el sector", apunta.

L'origen d'aquesta iniciativa emprenedora resideix en l'startup Regala un Ninot, que va nàixer durant la pandèmia per a ajudar als artistes fallers en un moment complicat per a l'ofici. "Una idea solidària amb fort impacte social que va tindre una molt bona acollida", afirma Serra. Regala un Ninot, que continua en marxa, ofereix dissenys personalitzats de figures artístiques per a clients particulars. L'experiència i el potencial de la idea va impulsar a Serra i els seus companys a crear Valua i presentar-se als programes d'acceleració de Col·lab, per a ampliar la seua activitat.

Potencial internacional que arriba fins al Metavers

Actualment, Valua ha aconseguit projectes de tematització per a marques internacionals, com ara Chanel, i en el sector de la restauració, en ciutats com París, Londres, Caracas, Madrid, Marbella o València.

Un potencial que també s'estén al Metavers, ja que en col·laboració amb Baunkunst, una altra de les empreses que formen part de Col·lab, han desenvolupat el primer Museu Faller en el Metavers, el de Xàtiva, el qual van presentar en la recent edició de Fitur.

L'empresa, que fa al maig 3 anys d'activitat, ha triplicat la seua facturació en l'últim exercici. En Col·lab, l'acceleradora pública de Las Naves, han rebut mentorització per a afermar la seua estratègia de negoci. "Col·lab és fonamental per a Valua. Les mentoritzacions d'estratègia ens han fet reflexionar molt sobre el camí de l'empresa a mitjà i llarg termini. També les mentoritzacions d'equip ens han ajudat a reforçar l'organització interna. Col·lab ens ha donat suport en tot moment per a dur a terme projectes innovadors amb enorme repercussió", comenta l'emprenedor.

Col·lab i el seu valor diferencial

Col·lab és l'acceleradora pública de triple impacte de Las Naves, el centre d'innovació de l'Ajuntament de València. Els programes de Pre-acceleració, Acceleració i Scale Up de Col·lab estan alineats amb el Marc Estratègic Missions València 2030, que desenvolupa la política d'innovació pública a la ciutat de València, així com amb la Missió Climàtica València 2030.

En Col·lab s'ofereix suport, espai i mentorització a empreses, startups o iniciatives emprenedores focalitzades en la generació d'un impacte positiu en les persones o el medi ambient. Així mateix, des de Col·lab es brinda suport financer per a les millors iniciatives emprenedores que participen en els seus programes i s'organitzen demo days i investors days.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

Arxivat a:

Destacats