Robots missatgers per a descarbonizar la ciutat i millorar la mobilitat

Guardar

Clodo González
Clodo González

Robots mòbils que porten la compra del mercat i descarbonitzen la ciutat, que netegen platges o serveixen la taula d'un restaurant. En són exemples d'Umibots, solucions tecnològiques desenvolupades per l'startup valenciana per a "millorar la vida dels habitants de les ciutats i dels treballadors", explica Clodo González, CEO de l'empresa. "Li posem rodes i intel·ligència a tot el que se'ns acudeix", afirma.

Umibots és una empresa especialitzada en robòtica mòbil, seleccionada en els programes d'acceleració de la setena edició de Col·lab, en el centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València. Dins de les seues línies de negoci, l'startup desenvolupa en Col·lab les aplicacions de MercatBot, un robot missatger autònom dissenyat per a la logística d'última milla, que forma part dels projectes orientats a la Missió Climàtica València 2030 subvencionats per la Regidoria d'Innovació de l'Ajuntament de València. "Robòtica per a revolucionar el repartiment diari de productes de mercat a hostaleria i domicilis particulars", apunten des de la companyia. Una tecnologia que redueix la contaminació, el soroll i els problemes associats al transport, així com millora els entorns de la ciutat fent-los més amables.

En aquest sentit, Umibots espera llançar aquest producte a la fi de març i testar-lo en un entorn real: el Mercat Central de València. Mitjançant exercicis amb el robot acompanyat, l'empresa elaborarà un informe sobre l'experiència perquè qualsevol Ajuntament interessat a regular aquest tipus de tecnologia puga desenvolupar una normativa.

Els Umibots funcionen amb un sistema de navegació GPS-RTK amb una precisió de centímetres, equipats a més amb làsers de seguretat capaços de detectar objectes a 16 metres de distància. "Una tecnologia que ja funciona en grans fàbriques d'automoció i de logística", apunta González. El CEO explica que, amb aquestes solucions, Umibots trasllada a les ciutats i qui les habita la seua experiència i tecnologia en l'àmbit industrial, per a millorar el dia a dia de les persones. "Afegim un component R+D a la robòtica mòbil tradicional. Aprofitem el coneixement del món industrial i l'adaptem a solucions concretes, com aquelles per a descarbonitzar les grans ciutats mitjançant la logística d'última milla, una cosa en la qual està invertint l'Administració", diu.

Un robot pioner a Europa per a la neteja de platges

Un altre dels seus productes, PlatjaBot, comença al març a fer proves a València. Dissenyat per a generar espais més respectuosos amb l'entorn i les persones mitjançant la neteja de platges, és "un robot autònom pioner a Europa", apunta el CEO d'Umibots.

PlatjaBot neteja les platges de manera autònoma i pot ser configurat en funció de l'hora, les condicions climatològiques o la saturació de la zona. Equipat també amb navegació GPS-RTK, el seu sistema de garbellat selecciona, aspira i emmagatzema el fem de l'arena.

En l'actualitat, Umibots està en plena expansió per diverses ciutats i augmentant el seu equip humà, format per 8 persones. L'empresa complementa el desenvolupament de solucions robòtiques per al sector industrial amb "iniciatives d'R+D il·lusionants" com MercatBot, PlatjaBot, o amb una altra de les seues solucions per a restauració: el robot cambrer, implantat ja en diversos restaurants i que funciona de manera autònoma i intuïtiva.

González apunta que unes altres de les possibles aplicacions futures dels Umibots siguen les neteges d'espais públics, carrers, parcs i jardins; o, dins del sector Salut, la teleassistència mèdica.

Col·lab i el seu valor diferencial

Col·lab és l'acceleradora pública de triple impacte de Las Naves, el centre d'innovació de l'Ajuntament de València. Els programes de Pre-acceleració, Acceleració i Scale Up de Col·lab estan alineats amb el Marc Estratègic Missions València 2030, que desenvolupa la política d'innovació pública a la ciutat de València, així com amb la Missió Climàtica València 2030.

En Col·lab s'ofereix suport, espai i mentorització a empreses, startups o iniciatives emprenedores focalitzades en la generació d'un impacte positiu en les persones o el medi ambient. Així mateix, des de Col·lab es brinda suport financer per a les millors iniciatives emprenedores que participen en els seus programes i s'organitzen demo days i investors days.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

Arxivat a:

Destacats