El projecte ARCH crea eines per a adaptar les ciutats al canvi climàtic

Guardar

Foto ARCH
Foto ARCH

ARCH és un projecte d'investigació H2020 que té com a objectiu preservar millor les àrees del patrimoni cultural dels perills i riscos. L'equip d'ARCH ha inclòs les ciutats de Bratislava (Eslovàquia), Camerino (Itàlia), Hamburg (Alemanya) i València, on la coordinació local l'ha portat Las Naves, centre d'innovació de l'Ajuntament de València. En el projecte s'han cocreat, juntament amb organitzacions locals i regions, eines i metodologies que ajudaran les ciutats a salvar el patrimoni cultural dels efectes del canvi climàtic.

Els impactes del canvi climàtic tenen abast global i una escala sense precedents. Les ciutats s'enfronten a esdeveniments extrems amb major freqüència i intensitat, i els riscos derivats del canvi climàtic sobre els seus districtes històrics, urbans i rurals, seran cada vegada majors. Cal preparar-se davant d'aquesta situació, donat que els efectes d'aquests canvis en el clima poden ser diferents en funció de les solucions que s'implementen a les ciutats.

Per això, ARCH ha desenvolupat un marc de gestió del risc de desastres per avaluar i millorar la resiliència de les àrees històriques al canvi climàtic i perills naturals. S'han dissenyat, a més, eines i metodologies que es poden consultar al web del projecte: https://savingculturalheritage.eu/. Aquestes eines permeten, entre altres coses, avaluar el nivell de maduresa de la resiliència d'una àrea històrica, conéixer els perills relacionats amb el clima que l'afecta, preparar plans d'acció flexibles i monitorar processos de millora de la resiliència.

Las Naves va acollir dimecres passat el tancament local d'ARCH a València, on es van presentar les anàlisis realitzades i eines creades durant els tres anys que ha durat el projecte europeu. A l'esdeveniment van assistir el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, i la directora general de Canvi Climàtic de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Celsa Monrós. Durant l'acte es va posar de manifest el paper clau de L'Horta i L'Albufera per fer de València una ciutat resilient, gràcies a la funció de regulació davant d'episodis de calor extrema i ones de calor, que seran cada vegada més freqüents i intensos.

A més, pel que fa al projecte a València, s'ha promogut i coordinat un grup de treball sobre alimentació i canvi climàtic per ajudar a impulsar projectes i iniciatives locals sobre canvi climàtic i agroalimentació, dins del Consell Alimentari Municipal de València. Aquesta tasca s'emmarca en la Missió Climàtica València 2030, destinada a convertir-la en ciutat climàticament neutra, dins de l'estratègia Missions València.

Demà, 19 de juliol, comença a Hamburg l'esdeveniment de tancament global del projecte, que reunirà durant tres dies representants de les 16 entitats que formen el consorci. Serà dimecres quan es durà a terme una jornada oberta al públic per presentar els resultats generats per ARCH durant aquests tres anys de duració del projecte.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

Destacats