Las Naves selecciona un hospital de plantes, un "club dels manetes" i iniciatives de reciclatge en el seu laboratori ciutadà

Guardar

Las Naves
Las Naves

Un hospital de plantes, un centre per a fomentar la reutilització i el reciclatge, un espai de reparació d'electrodomèstics i altres objectes per a donar-los una segona vida, píndoles d'aprenentatge en reciclatge i una app per a combatre el desaprofitament alimentari. Són les propostes seleccionades de la segona convocatòria dels tallers de producció col·laborativa de Ciuta·lab, el laboratori ciutadà de Las Naves.

Aquestes cinc propostes estan orientades a la Missió Climàtica València 2030. Una missió d'innovació que té com a objectiu que la ciutat siga capaç d'absorbir el 100% de les emissions de CO₂ que es generen en els nostres barris i fer-ho abans de l'any 2030.

Ciuta·lab obri d'aquesta manera una convocatòria perquè les persones a nivell particular puguen sumar-se fins al 31 de maig a algunes de les següents propostes seleccionades:

1. Centre de Reparació, Reutilització i Banc de Materials, presentada per Estelle Giacomi.

El Centre de Reparació, Reutilització i Banc de Materials és un espai comunitari on fomentar la reutilització i el reciclatge, promoure la creativitat i l'aprenentatge, i reduir els residus en la comunitat. La gent pot portar els seus objectes i materials que ja no necessiten, perquè siguen reutilitzats, reparats o transformats en nous productes. Hi ha tres espais principals relacionats amb les activitats del centre, que després es podran complementar de serveis diferents perquè el centre siga rendible i autofinançat. Els tres espais són: banc de materials, tallers i la botiga.

2. El club dels manetes, presentada per Claudia Niku Lari.

En ocasió de trobades obertes, eines i material estaran a la disposició dels ciutadans amb la finalitat d'operar totes les reparacions possibles i imaginables. Es repararan xicotets electrodomèstics, mobles, llums, bicicletes, joguets, robes, etc. Es donaran una altra vida a molts objectes, creant nous amb materials que pensàvem sense ús possible, a través de tallers de reciclatge o de do it yourself, fomentant la interacció a través de l'intercanvi d'idees.

3. Píndoles de Re-aprendiclaje, presentada per Ingrid Grandes Salvadó.

Recuperar utensilis, màquines, aparells, joguets provinents de particulars, empreses, comerços, associacions... que puguen tindre un valor per a l'aprenentatge. La idea és presentar una caixa o recipient que anomenarem càpsula de Re-aprendiclaje on omplirem amb un objecte, utensili, llibre, joguet (qualsevol objecte) + un xicotet manual on s'explica que representa aquest objecte (parts de l'objecte, materials, història, any de fabricació, evolució...) + Proposta de reptes (com ho reutilitzaries?) + aplicació d'experiències (on cada usuari pot ampliar aquests manuals amb la seua pròpia experiència + Guia de docents (extra).

4. Menys desaprofitament d'aliments, presentada per Mohanad Darawsheh.

Proposta d'eina digital per a disminuir el desaprofitament alimentari a la ciutat (restaurants, esdeveniments, botigues, cases. etc.). Pot ser un app local on es recopila les dades de menjar (comestible) que es tirarà per a poder usar-la (de manera gratis) per a fins socials (persones sense sostre, ONGs, ciutadans en general).

5. Hospital/Guarderia de plantes, presentada per Lucía Garrigues Martínez.

La proposta consistiria a muntar, aprofitant la infraestructura d'horts urbans, una zona de recollida de plantes malparades i una zona de recuperació; d'aquesta manera una vegada recuperades podrien bé entrar a formar part de la flora auxiliar tan necessària per a atraure a pol·linitzadors i que els horts s'òmpliguen de fruits, o bé ser venudes donant-los una segona vida. També pot ser que l'estada siga passatgera, és a dir, que les persones propietàries de la planta no sàpien com cuidar-la i només necessiten una espenta per a conservar-la amb vida, o que vagen a estar fora de la seua casa uns dies.

El Comité de Selecció, integrat per una persona representant de Las Naves, una altra de València Clima i Energia i una tercera d'una organització de la societat civil relacionada amb la qüestió climàtica (Associació Mesura), ha sigut l'encarregat de seleccionar aquestes 5 propostes.

Amb aquestes convocatòries de Ciuta·lab Las Naves pretén una ciutat sostenible, potenciant les fortaleses del comunitari, la col·laboració en xarxa i les experiències compartides entre agents diversos, per a millorar l'entorn en el qual vivim i el benestar comú.

Pròxims passos: tallers de producció col·laborativa al juny

Els equips conformats per a les cinc propostes treballaran en el taller de producció col·laborativa de Ciuta·lab. En ell es desenvoluparan els prototips de les idees seleccionades i es durà a terme en Las Naves al llarg de quatre dies durant els caps de setmana del 10 i 11, i el 17 i 18 de juny. En els dies que van del 12 al 16 de juny les persones participants tindran a la seua disposició l'espai de Ciuta·lab en Las Naves durant l'horari d'obertura del centre si desitgen utilitzar-lo per a continuar treballant en el desenvolupament dels prototips.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

Arxivat a:

Destacats