Las Naves inicia hui l'avaluació del pilot de la jornada de quatre dies a València

Els resultats del pilot es donaran a conèixer aproximadament a finals del mes de juliol

Guardar

Imatge de la ciutat de València
Imatge de la ciutat de València

El pilot de la jornada de 4 dies que ha tingut lloc a València entre el 10 d’abril i el 7 de maig, posà ahir el seu punt i final, després de 4 setmanes en les què la població de la nostra ciutat ha tingut quatre dilluns festius, aprofitant dos del mes d’abril, per la festivitat de Pasqua, i els dos següent pel trasllat d’una festivitat local i per l’1 de maig. 

Durant aquesta experiència, propiciada per l’Ajuntament de València, s’ha volgut testar la jornada laboral de 32 hores, i ara serà el centre d’innovació social i urbana de la ciutat, Las Naves, qui s’encarregue de dur a terme l’avaluació d’aquest pilot, a través de l’observació realitzada pel Laboratori d’anàlisi i avaluació de polítiques públiques, Avalua·lab.

Hui s’inicien els treballs d’avaluació d’aquest pilot, els quals permetran, entre d’altres qüestions, observar com s’han modificat els comportaments i hàbits de la ciutadania i quins són els impactes a mitjà termini que s’han produït sobre el medi ambient, la salut i el benestar personal. En relació als efectes econòmics, la investigació serà menor, donat que no s’observarà el factor de la productivitat tenint en compte la curta duració del pilot.

Pràctiques avaluadores analítiques

Las Naves treballa durant el procés d’avaluació amb la col·laboració de l’Oficina d’Estadística de València i de l’Oficina de Ciutat Intel·ligent, i amb eines diverses de caràcter quantitatiu i qualitatiu com entrevistes a agents claus i enquestes, realitzades de manera aleatòria a una mostra significativa de residents de la ciutat. 

Des d’Avalua·lab s’analitzaran qüestions com els usos del temps, la conciliació de la vida laboral, la sensació de benestar o el descans, així com també altres aspectes que afecten directament a la ciutat, com són l’impacte del pilot sobre els gasos d’efecte hivernacle, la qualitat de l’aire, el silenci, el consum energètic, el trànsit o la xarxa pública de transport. També s’observaran altres comportaments som la despesa en hostaleria, comerços, o en el turisme.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

Destacats