Las Naves estrena "Beyond the plastic wave", una instal·lació immersiva sobre la contaminació de plàstics al Mediterrani

Guardar

WDC Beyond the plastic Wave @Brava es 019
WDC Beyond the plastic Wave @Brava es 019

El centre d'innovació Las Naves ha inaugurat este dijous la instal·lació immersiva "Beyond the plastic wave", un exercici d'evocació creativa i sensorial dissenyat per Carmen Baselga i Héctor Serrano.

La missió de l'exposició és donar a conéixer la problemàtica de la contaminació de les restes de plàstic als nostres oceans, i en particular, a la mar Mediterrània. A més, serveix com a revulsiu en l'ús de plàstics i com a instigadora per a la fabricació de productes amb material reciclat, de manera que promou l'economia circular.

Els creadors d'aquesta instal·lació, Carmen Baselga i Héctor Serrano, així com Marta Chillarón, directora de Las Naves, i Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, han presentat l'exposició als mitjans aquest matí. En les seues intervencions han incidit en les dades alarmants que s'exposen a les parets de la mostra, com les que confirmen que la platja més contaminada d'Europa està a Espanya.

L'opinió és unànime: no som del tot conscients de la gran quantitat de microplàstics que hi ha al mar i a la sorra del Mediterrani, i una de les grans solucions passa per les empreses i organitzacions que treballen amb plàstic reciclat i en la seua mercantilització. De fet, s'ha fet una menció especial al món de la moda, que a poc a poc treballa per introduir materials alternatius, com els plàstics reciclats, en la fabricació de complements i peces de roba. Aquestes i altres solucions conformen el gruix de la part final de l'exposició, que denuncia i, al mateix temps, proposa solucions i casos d'èxit.

"Beyond the plastic wave" es pot visitar amb entrada lliure fins al 25 de novembre a Las Naves.

"El 2050 hi haurà més plàstics que peixos", Héctor Serrano

Els oceans reben aproximadament uns 8 milions de tones de plàstic a l'any: l'equivalent a descarregar un camió de fem ple de plàstic al mar cada minut. Aquesta quantitat podria créixer fins als 17,5 milions de tones de residus plàstics anuals el 2025 si no frenem els abocaments. El Fòrum Econòmic Mundial (WEF) va més enllà i avisa que, a aquest ritme, podríem tindre més tones de plàstic que peixos als oceans el 2050.

El Mediterrani és el mar més contaminat per plàstic del planeta. En l'actualitat el plàstic representa el 95% dels residus que suren a l'aigua i acaben a les seues platges. La major part d'aquest plàstic prové de Turquia i Espanya, seguits d'Itàlia, Egipte i França, països on el turisme incrementa els residus marins en un 40% cada estiu.

Marta Chillarón, directora de Las Naves, ha recordat alguna dada treta d'un estudi realitzat per BIOagradables: "No només la superfície del litoral està contaminada per microplàstics, sinó que ja forma part de la composició dels sediments".

"Beyond the Plastic Wave" conclou amb la visualització de peces audiovisuals amb fragments de reportatges i entrevistes sobre aquesta temàtica, així com amb un making off de la creació de l'ona impresa en 3D.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança reuneix tot l'ecosistema de la innovació sense excloure ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixent.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió "ciutats intel·ligents i climàticament neutres".

Arxivat a:

Destacats