L'Escola Ciutadana pel Dret a l'Energia amplia la seua ràdio d'actuació en cinc barris més per a lluitar contra la pobresa energètica

Guardar

Escola Dret a l'energia
Escola Dret a l'energia

El projecte WellBased, liderat per València i del que formen part 10 països europeus, té com a objectiu el disseny, la implementació i avaluació d'un programa urbà integral per a reduir a la nostra ciutat la pobresa energètica i els seus efectes en la salut i el benestar de les persones. En aquest marc, s'ha creat l'Escola Ciutadana pel Dret a l'Energia, la qual actua en els barris d'Algirós, Camins al Grau i Poblats Marítims, i que a partir d'ara ampliarà també el seu treball a cinc barris més: Benimaclet, Orriols, Torrefiel, Benicalap i Patraix.

Hui mateix comença en una de les oficines de l'Energia de la ciutat -gestionades per València Clima i Energia, entitat membre també del projecte WellBased- una sèrie de tallers mensuals destinats als i les participants d'aquest pilot que abraça a un total de 260 habitatges i a 354 persones.

A l'oficina del districte marítim -ubicada al carrer Jose María Haro 9- s'inicien aquests tallers que tenen la finalitat d'intercanviar experiències i oferir informació sobre energia -eficiència, estalvi, etc.- i salut. La intenció final és crear una xarxa comunitària de suport entre els i les participants dels barris d'intervenció, i millorar la salut mental i emocional de les persones.

Contra la pobresa energètica

El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, expressa que l'Escola Ciutadana pel Dret a l'Energia de WellBased "vol mobilitzar i sensibilitzar entorn de la lluita contra la pobresa energètica i els seus efectes en la salut i el benestar de les persones. Volem recollir també la nostra experiència per compartir-la amb la resta de països europeus i fer un front comú contra aquesta pobresa energètica".

Per la seua banda el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramón destaca que el consistori "té un compromís amb Europa. L'objectiu és fer de València una ciutat climàticament neutra en 2030 i això implica accelerar la transició energètica. Volem una València més sostenible, més verda, més habitable i també més democràtica i inclusiva, per això impulsem projectes com aquest, que ajuden a les famílies més vulnerables a sumar-se a aquesta transició".

Salut i Energia

El pilot del projecte WellBased a la nostra ciutat pretén recaptar informació relacionada amb la salut dels veïns i veïnes participants, a través de mesuraments de paràmetres de salut, recollida de dades relacionades amb els consums i factures energètiques, i instal·lació de sensors de temperatura, humitat i CO₂ en les llars dels participants.

Altres actuacions que realitzarà al pilot seran auditories energètiques i aniran dirigides a la millora de l'eficiència energètica, instal·lació de kits d'eficiència energètica en les llars, optimització de factures per reduir els costos i intervencions comunitàries basades en el dret a l'energia.

El projecte conclourà en dos anys amb una avaluació dels resultats, comparant-se entre els 6 pilots que es desenvolupen a diversos països d'Europa, i s'elaboraran unes recomanacions de política econòmica, així com per a l'escalabilitat i replicabilitat de les intervencions urbanes.

WellBased

Aquesta iniciativa europea, que forma part del programa H2020, està liderada per València, coordinada per Las Naves i la formen 10 països i 6 ciutats pilots. El pilot valencià està desenvolupat per un consorci format per la Fundació València Clima i Energia, l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA de l'Hospital Clínic de València, la Universitat de València, KVeloce i Las Naves.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

Arxivat a:

Destacats