La Conselleria d'Innovació i Las Naves busquen candidats per al programa Municipis Innovadors

Guardar

MUNICIPIS INNOVADORS  LAS NAVES
MUNICIPIS INNOVADORS LAS NAVES

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València han presentat aquest matí la segona edició de Municipis Innovadors, programa d'acompanyament per a orientar l'estratègia d'innovació a missions dels municipis de la Comunitat Valenciana. Un programa organitzat per la Direcció General d'Innovació de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb Las Naves.

Els municipis la Comunitat Valenciana que vulguen sumar-se al programa poden fer-lo fins al 14 de juny a través del formulari que apareix en la web missionsvalencia.eu.

Tal com s'estableix en les bases poden optar a la modalitat de municipis principals (aquells de més de 10.000 habitants) amb tots els beneficis que aporta el programa, i a la modalitat de municipis seguidors (de menys de 10.000 habitants o aquells de més de 10.000 que no hagen sigut seleccionats entre els 6 primers de la modalitat de municipis principals) amb accés limitat a alguns beneficis del programa.

En la presentació han participat el secretari autonòmic d'Innovació i Transformació Digital, Jordi Juan, la directora general d'Innovació, Sonia Tirado i el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, així com Empar Soriano, tècnica en R+D+i de Las Naves; Andreu Escrivà, llicenciat en Ciències Ambientals, doctor en Biodiversitat, escriptor i tècnic de València Clima i Energia; i Cristina Monge, sociòloga i politòloga especialista en moviments socials i emergència climàtica.

En la seua intervenció, el secretari autonòmic d'Innovació, Jordi Juan ha expressat que "volem que la innovació baixe a les persones, que no siga abstracta, sinó que s'entenga que pot solucionar problemes concrets, i la millor manera de fer-ho és a través dels municipis", per aquesta raó, ha afegit Jordi Juan, "naix Territoris Innovadors i els seus vessants, com aquest programa que presentem hui. Volem que els municipis tinguen un pla d'innovació basat en missions perquè els municipis treballen amb visió estratègica, vegen quins són els seus reptes i li donen solució a través missions d'innovació".

La directora general d'Innovació, Sonia Tirado ha volgut destacar per la seua part la importància dels pobles i les ciutats en la vida de les persones, per això "els municipis han de ser capaços de, mitjançant la innovació, oferir millors serveis públics protegir el medi ambient, impulsar els sectors productius i garantir un entorn de convivència més sostenible, divers i inclusiu".

"Des de la Conselleria d'Innovació impulsem Territoris Innovadors per a dotar als municipis de les capacitats i recursos necessaris per a impulsar la innovació i la transformació digital", ha apuntat Sonia Tirado, a més "llancem el programa d'acompanyament per a municipis per a ajudar-los en la planificació el seu model de ciutat i les seues missions d'innovació, que donaran resposta als reptes i necessitats dels municipis, perquè davant la triple transició digital, verda i social que estem vivint, la transformació de la nostra societat no pot demorar-se més".

Per part seua, Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, ha recordat que València ha sigut seleccionada recentment per la Comissió Europea com una de les urbs que formaran part de la missió europea de 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres abans de 2030.

I ha posat l'accent que la nostra missió d'innovació hauria de ser un objectiu també de la resta de municipis valencians. "De què ens serviria que València fora climàticament neutra si la resta de municipis valencians no ho són? De què ens serveix protegir la nostra Albufera i Horta, fonamentals per a frenar el canvi climàtic, si municipis pròxims no el fan. Si tenim platges netes sense plàstics, però uns quilòmetres més en el nord, o en el sud, no treballem a eliminar-los. De què ens serviria? De res. Per això ens veiem en la responsabilitat de compartir aqueix saber sobre les missions d'innovació amb la resta de municipis i per això ha nascut aquest programa".

Identificar els reptes urbans mitjançant el diagnòstic participatiu, definir els models de ciutat i les àrees de rellevància de cada municipi, elaborar un marc estratègic, crear un catàleg de missions... És el full de ruta per als diferents municipis que se sumen al programa i les activitats del qual es desenvoluparan al llarg dels pròxims mesos.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

Arxivat a:

Destacats