València tindrà la Cremà més duradora

Guardar

Falla -Ayuntamiento -2018
Falla -Ayuntamiento -2018

Les Falles de 2018 continuen la seua setmana gran amb la pólvora, la tradició i el foc com a elements centrals. Després de la gran celebració pirotècnica de l'Alba de les Falles que obri les festes aquesta nit, juntament amb la plantà de totes les falles, València comença un calendari festiu amb mascletades, espectacles pirotècnics, música i l'ofrena, que se celebra els dies 17 i 18, des de les 15.30 hores fins a aproximadament la mitjanit. Aquestes Falles es tancaran dilluns amb la Cremà de la falla municipal de l'artista internacional Okuda San Miguel i dels artistes fallers Latorre y Sanz Artesanos, que oferiran una Cremà duradora i sostenible, pel material utilitzat.

Per tercer any es recupera la tradició pirotècnica de l'Alba de les Falles, que obri aquesta pròxima mitjanit la setmana gran de les festes. Aquesta tradició recuperada des de la Regidoria de Cultura Festiva a proposta de la comissió de la falla de Na Jordana inicia durant la Nit de la Plantà el calendari festiu. La celebració consisteix en la disparada simultània i coordinada de més de 300 comissions falleres en les seues diferents localitzacions i un espectacle central de major durada a càrrec de l'especialista valencià Ricardo Caballer a la plaça de l'Ajuntament. Aquesta proposta, que convertirà València en un gran castell de focs artificials, està coordinada per l'avís que dóna la fallera major de València, Rocío Gil, des del consistori.

La tradicional ofrena de flors de les diferents comissions falleres a la Mare de Déu començarà dissabte 17 a les 15.30 hores de la vesprada per detenir-se aproximadament a mitjanit amb l'ofrena de la fallera major infantil, Daniela Gómez, a la plaça de la Mare de Déu. Diumenge 18, a partir de les 15.30 h, continua l'ofrena de les comissions que conclou al voltant de mitjanit amb la participació de la fallera major de València. Un any més, l'Ajuntament instal·larà una passarel·la elevada per millorar la mobilitat de vianants durant l'ofrena en la confluència de la Plaça de l'Ajuntament amb els carrers de Sant Vicent Màrtir i Maria Cristina. L'objectiu d'aquesta iniciativa és millorar la fluïdesa en la mobilitat de vianants durant un dels actes més multitudinaris de Falles, fet que redunda alhora en un benefici per a les comissions falleres en evitar interrupcions durant la seua participació en l'Ofrena.

Pel que fa als espectacles pirotècnics de la setmana fallera, divendres 16, a les 24 hores, Pirotècnia Mediterráneo és l'encarregada dels castells de focs artificials que es realitzen al Passeig de l'Albereda. Mentre que la nit del dissabte 17 (a les 1.00 hores del dia 18) és el torn de Pirotècnia Peñarroja; i la nit del diumenge 18, la Nit del Foc (a les 1.30 hores ja del dia 19), Pirotècnia Martí és l'encarregada de l'espectacle pirotècnic. Així, Reyes Martí es converteix en la gran protagonista del final del programa faller en ser la primera dona responsable de disparar la Nit del Foc, la mascletà del dia 19 i també la Cremà de les falles municipals.

Prèviament, la Cavalcada del Foc serà el gran atractiu de la vesprada del dia 19. A les 19 hores el Carrer de Colom serà l'escenari d'un espectacle en què participaran les colles de La Xafigà, de Muro; Xeke Guay, Dimonis Socarrat, de Campanar; Enroscats, de l'Alcúdia; Dimonis de l'Avern, Pyros, Dimonis de Mislata i Dimonis de Massalfassar.

La Cremà de la falla municipal, tota feta en fusta i que enguany porta com a lema 'Equilibri Universal', serà molt més duradora que altres anys i podrà arribar a durar més d'una hora. La fusta permetrà així recuperar l'espectacle de la Cremà, on la flama serà la gran protagonista per a tancar les festes grans de la ciutat.

DISPOSITIU ESPECIAL DE L'EMT

S'amplia el servici de 13 línies que, a partir del dia 16, tindran horari de 24 hores. A més, les nocturnes duplicaran el seu servici i altres 20 amplien el seu horari. Com a novetat, enguany la línia 70 es reforçarà per donar connexió directa entre la plaça Espanya i la Porta de la Mar / Tetuan. Aquesta connexió tindrà una freqüència de 8/9 minuts i funcionarà des de les 6 hores a les 2.30 h.

Les 13 línies que tindran horari 24 hores a partir del dia 16 són la 9, 16, 19, 27, 28, 60, 62, 71, 72, 89, 90, 92 i 93. Altres 20 línies amplien el seu horari fins a les 00.00, la 1 i les 2 hores. I la 79 i la 89 donaran servici des de les 2.45 hores fins a les 00.15 hores. També s'ha reforçat la línia 95 per anar a l'exposició del Ninot a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Pel que fa a les línies nocturnes, que dupliquen el servici, aquest es perllongarà fins a les 3.00 de la matinada. Els autobusos passaran amb una freqüència de 23 minuts i el punt d'eixida es traslladarà a la plaça d'Espanya. En eixe sentit, la línia 25 també amplia el seu horari nocturn (del 16 al 19) perquè els veïns i veïnes tornen del centre de València. L'última eixida cap a El Palmar i El Perellonet serà a les 2.30 hores.

TRÀNSIT

Per últim, cal recordar, que amb motiu de la festa gran de València, es restringeix la circulació en tota la zona interior del perímetre format per la marginal dreta del jardí del Túria –des del pont de les Glòries Valencianes fins a la Plaça d'Amèrica- i les Grans Vies, incloent-hi Plaça d'Espanya i els passos inferiors de Petxina. Aquesta restricció serà des del 16 de març a les 15 hores fins al dia 20 a les 4 hores de la matinada. A més, des del Centre de Gestió de Trànsit de l'Ajuntament de València s'han recomanat una sèrie d'estacionaments fora dels perímetres restringits al trànsit.

Aquesta restricció al trànsit de vehicles no afectarà la circulació d'autobusos urbans, taxis, vehicles de servici públic, vehicles oficials autoritzats, vehicles d'emergències i residents. A més, quan les necessitats de mobilitat així ho aconsellen, es podrà restringir el trànsit a l'interior de l'anell delimitat per les avingudes de Pérez Galdós, Giorgeta i Peris i Valero, així com el pas inferior de Pius XII.

Des del Centre de Gestió de Trànsit s'han recomanat uns estacionaments fora d'eixos perímetres restringits a la circulació i prop dels accessos principals a la ciutat i de les parades tant d'EMT València com de Metrovalencia, per facilitar així la mobilitat dels visitants a través del transport públic de la ciutat.

Si s'accedeix des de la V-21, es recomana deixar el vehicle en la zona del Campus de Tarongers i de la Universitat Politècnica de València. No obstant això, també hi ha l'opció d'estacionar al pàrquing Martí Grajales-Mercat del Cabanyal (proper a l'estació del Cabanyal), al de J.J. Dómine (a la plaça de l'Armada Espanyola amb l'avinguda del Port), al de Viñes (a Eugènia Viñes amb el passeig de Neptú) o al de Veles e Vents, i d'ací desplaçar-se amb metro des de la parada de Serrería o amb EMT. Altres aparcaments possibles són el del Primat Reig amb l'avinguda de Catalunya; el de Xile amb l'avinguda d'Aragó o el de Severo Ochoa proper als Jardins dels Vivers, tot i que solen ocupar-se amb major rapidesa.

Si l'accés a la ciutat es fa des d'Alacant i Pista de Silla, per la V-31, el millor serà deixar el vehicle al voltant de l'avinguda dels Germans Maristes i d'Antonio Ferrandis. Per altra banda, hi ha l'opció del pàrquing del Dr. Waksman –molt proper a la plaça de Manuel Sanchis Guarner i a Russafa-, tot i que també se sol ocupar amb rapidesa.

Des de la A-3, la zona habilitada és la que envolta Tres Forques, Tres Creus i Campos Crespo. El pàrquing disponible és el de l'Hospital General, a l'avinguda de Tres Creus. Mentre que des de la Pista d'Ademús, per la CV-35, és recomanable la zona entre l'avinguda del Mestre Rodrigo, avinguda de Burjassot i els carrers de Menéndez Pidal i de Tirso de Molina. Pel que fa als pàrquings, hi ha el de Godelleta-Pius XII i també a Pio Baroja es troba el pàrquing del parc de Capçalera.

QÜESTIONS D'INTERÉS

Pel que fa a l'estacionament, el Centre de Gestió de Trànsit també ha recordat que es suprimeix el servici d'estacionament regulat amb limitació horària (ORA) des de les 9 hores del dia 12 fins a les 9 h del dia 20. A més, Metrovalencia disposa de 22 parades que compten amb places d'estacionament gratuïtes per poder combinar cotxe i metro, que es poden consultar a la següent pàgina web: http://www.metrovalencia.es/wordpress_vl/?page_id=233.

Al mateix temps, Trànsit ha indicat que el pas inferior de Germanies romandrà tancat per als vianants, per qüestions de seguretat, de les 19 hores a les 2 h del 15 al 19 de març. Les parades de metro de Xàtiva i Colón romandran tancades, també per qüestions de seguretat, de 12.30 a 14.30 h, del 16 al 19 de març. En eixe sentit, les parades alternatives són Alameda, Plaça d'Espanya, Bailén o Àngel Guimerà. A més, s'ha de tindre en compte que la parada de metro Alameda tancarà temporalment les seues portes dues hores abans dels focs artificials.

Destacats