València protegirà el patrimoni històric de la ciutat durant les Falles amb sancions de fins a 750 euros

L'oposició ha demanat mesures més urgents i contundents per a protegir els edificis històrics de la ciutat durant les Falles de València

Guardar

La Llotja de València, protegida en les Falles 2024
La Llotja de València, protegida en les Falles 2024

El primer cap de setmana faller ha acabat amb conductes incíviques que fan perillar el patrimoni històric de la ciutat de València. Així, la façana de l'església dels Sants Joans es va convertir, la vesprada del dissabte, en un "meadero públic" com denunciaven els comerços del centre de València; però a més, el diumenge al matí, la porta de la Llotja, inscrita des de 1996 en el Llibre del Patrimoni Mundial de la UNESCO, començava el dia amb vòmits. D'esta manera, ho denunciava a través de les seues xarxes socials el Cercle per la Defensa del Patrimoni Cultural.

D'esta manera, i davant l'arribada dels dies grans de les Falles 2024, l'Ajuntament de València ja ha anunciat que serà "contundent" contra els actes incívics. En este sentit, el consistori col·locarà tanques per a protegir els edificis històrics de la ciutat i, com ha anunciat l'alcaldessa de València, María José Catalá, s'imposaran sancions que "podran arribar als 750 euros".

Així, Catalá ha manifestat que "no es pot tolerar que tot l'esforç que estan fent els valencians amb els seus impostos, amb el dispositiu especial de Falles – que ha augmentat en personal i maquinària – i amb el reforç policial es veja deslluït pels actes incívics de persones que no respecten la ciutat i que no respecten el que és de tots". D'esta manera, ha remarcat que "des de l'administració, prendrem mesures per a evitar l'accés a edificis històrics", i ha apostat per "anar més enllà de les tanques" amb contundents sancions.

Per part seua, els socialistes valencians han denunciat "l'abandó i desprotecció del govern al patrimoni de la ciutat". La regidora Maite Ibáñez ha manifestat que "l'últim exemple l'hem tingut, una vegada més, amb la Llotja, un dels edificis amb major valor patrimonial de València, que va patir el vandalisme i l'incivisme durant el primer cap de setmana de Falles per culpa de la falta de previsió de Catalá".

Així mateix, Ibáñez ha donat les gràcies als fallers i falleres de l'entorn de la Llotja "que es van involucrar en la protecció de l'edifici històric i que van impedir que els incívics ocasionaren més danys. Els fallers i falleres van fer el que no va fer Catalá: protegir i cuidar el seu patrimoni. És alarmant que María José Catalá tinguera coneixement que s'anaven a celebrar festes en els voltants de l'immoble perquè ha sigut el seu govern el que ha avançat la instal·lació de les carpes, però, malgrat tot, no adoptara cap mesura de protecció". Així, ha recordat que "l'anterior govern progressista sí que vetlava per este edifici tant amb la instal·lació de tanques, com amb la contractació de vigilància privada".

Finalment, Compromís ha exigit al Partit Popular que prenga mesures immediates i concretes "incloent la vigilància i la sanció per part de la Policia Local". La coportaveu del grup municipal, Gloria Tello, s'ha mostrat "atònita davant la inexistència del dispositiu de protecció de la Llotja en el primer cap de setmana de Falles" i ha explicat que "el PP mai va tindre gens d'estima pel patrimoni arquitectònic de la ciutat en general i per la Llotja en particular mentre va governar, però malgrat que nosaltres revertírem eixe abandó, des de l'oposició Català no parava d'assegurar que era insuficient. Només hem necessitat que comencen les primeres Falles per a veure que mentia a tots els seus votants i l'interés del PP per cuidar La Llotja continua sent el mateix".

Arxivat a:

Destacats