Les primeres peces de la Falla Municipal arriben a la plaça de l'Ajuntament de València

Aquest avançament es deu a la complexitat per a plantar el monument gran d'enguany

Guardar

'Ossos' de Dulk. Foto: Juan R. Peiró
'Ossos' de Dulk. Foto: Juan R. Peiró

València ja fa olor de Falles. A partir d'aquest dimarts, 1 de març, no només arranca el cicle de mascletaes a la plaça de l'Ajuntament, sinó que, a més, començaran a veure's les primeres peces de la Falla Municipal de 2022. Tal com ha explicat l'artista faller Alejandro Santaeulalia, "les primeres peces eixiran aquest dimarts al carrer per a ser trasllades fins a la plaça de l'Ajuntament a causa de la complexitat del muntatge". D'aquesta manera, l'objectiu és que arriben enfront del consistori una vegada acabada la mascletà.

Obra de l'artista valencià Antonio Segura, Dulk i de l'artista faller Alejandro Santaeulalia, el monument gran municipal d'enguany té 20 metres d'altura, i "tota la part que hi ha sobre el gran os polar, que configura la part central del monument, és molt complicat de muntar". Per això, i malgrat la previsió de pluges per als pròxims dies, la idea és començar amb la plantà aquesta setmana. "Volem deixar la figura principal muntada per complet i cobrir-la amb plàstics per a protegir-la, i seguir després amb altres parts del monument".

Com ha explicat Santaeulalia, "la peça central de l'os, que carrega amb una pèrgola, un arbre i una tortuga, està dividida per parts. La meua por és que puga donar problemes, ja que haurà d'anar subjecta per fins a quatre punts". Per això, l'artista faller prefereix "anar amb temps per a evitar que sorgisquen contratemps d'última hora".

'Protegeix allò que estimes'

Alejandro Santaeulalia tornarà a plantar a la Plaça de l'Ajuntament i el farà acompanyat per un dels artistes urbans valencians més internacionals, Dulk. Sota el lema 'Protegeix allò que estimes', la proposta de tots dos artistes reflecteix el canvi climàtic i com els actes que realitzem influeixen en el medi ambient. L'objectiu no és un altre que fer reflexionar a la societat perquè canvie els seus hàbits i mostrar la relació entre la naturalesa i els humans.

Tot això estarà representat amb diferents personatges del regne animal, que simbolitzaran diferents emocions i problemàtiques.

Falla Municipal 2022
Recreació de la Falla Municipal 2022

Els  'Ossos' arriben al Centre del Carme

I aquest discurs a favor de la protecció del medi ambient s'estén també al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València a través de la mostra 'Dulk. Procés natural'. Una proposta composta per la instal·lació 'Ossos', que està conformada per diverses peces vinculades a l'element principal de la Falla Municial – l'os polar –.

Aquesta instal·lació acull a diversos cadells d'os polars, fills de la peça principal de la falla, que a "conseqüència del desglaç dels pols i víctimes d'un ecosistema fragmentat, se separen de la seua família, queden desorientats i arriben a un espai natural diferent del seu hàbitat original per a sobreviure", ha explicat l'artista Dulk.

Aquesta mostra es complementa, a més, amb l'exposició d'esbossos de Dulk amb els quals es podrà conéixer la trajectòria de l'artista no només a través del projecte específic de la falla, sinó que s'endinsa en el seu treball més conegut com a muralista. Antonio Segura reflexa com pensa i com entén la pintura, quines són les seues inquietuds i el procés creatiu que li defineix.

'Ossos' de Dulk. Foto: Juan R. Peiró
'Ossos' de Dulk. Foto: Juan R. Peiró

Així, al llarg del recorregut, s'anirà dibuixant el camí cap als seus acolorits universos plens de càrrega reivindicativa, advocant sempre pel proteccionisme de la naturalesa i amb una especial sensibilitat cap a les espècies en perill d'extinció.

Aquesta completa exposició es podrà visitar des del pròxim 4 de març fins al mes d'abril tant a la Sala Zero, com al Claustre Renaixentista del Centre del Carme.

Destacats