Les falles especials ultimen les tasques de grua i mostren les parts centrals i rematades dels seus monuments

Guardar

Convento Jerusalén 2019-2
Convento Jerusalén 2019-2
Les Falles de la Secció Especial de la ciutat de València, les que trauen al carrer els monuments de major grandària, estan ultimant els treballs amb grua que es duen a terme per a col·locar en les seues respectives demarcacions els elements centrals i les rematades de les falles. La majoria d'ells llueixen ja als carrers, en espera de concloure la 'plantà' la setmana vinent i fer el pas definitiu als actes fallers de 2021.El president de la Federació de Falles d'Especial, Rafael Mengó, ha indicat, en declaracions a Europa Press, que comissions com a l'Antiga de Campanar i Sueca-Literat Azorín "ja han acabat" les tasques de grua i que unes altres com a Almirall Cadarso-Conde Altea estan concloent.Mengó ha comentat que "igual queda una cosa pendent" en algun cas, però ha insistit que la majoria de falles d'Especial té "tots els elements centrals al carrer". "Tots els elements centrals són al carrer. Excepte Cuba, que els trau cap al 28, la resta és al carrer", ha agregat.Així, ha exposat que "es va treballant a poc a poc" per a deixar muntades les principals parts de les falles i ha assenyalat que en el cas d'aquests grans monuments es deixa per a la nit de la 'plantà' únicament els últims detalls. "S'està treballant per a tindre les falles com més prompte millor", ha agregat.El representant de les Falles d'Especial ha destacat que enguany els artistes fallers han hagut d'adaptar els seus horaris i rutines de treball a la calor, atés que a causa de la pandèmia els actes fallers s'han traslladat de l'habitual mes de març al de setembre i les falles han començat a eixir al carrer a l'agost. D'aquesta manera, ha explicat que han organitzat les seues tasques en la via pública per a evitar les hores del dia de més calor.Rafael Mengó ha assegurat que el muntatge dels monuments s'està desenvolupant "concorde al que s'esperava" després que "a partir del 20 d'agost començaren a tirar les falles cap amunt". Després d'això, ha apuntat que l'únic "imprevist" que ha sorgit ha sigut la pluja d'aquesta setmana. "Tot ha estat en condicions excepte l'imprevist de la pluja", ha declarat.El president de la Federació de Falles d'Especial ha asseverat que aquestes precipitacions no han ocasionat danys destacats sinó desperfectes que es poden esmenar en les falles que ja eren al carrer. Ha precisat que aquest ha sigut el cas dels monuments de l'Antiga de Campanar i de Sueca, en els quals s'ha produït "algun desperfecte que perfectament es pot esmenar".Referent a això, ha agregat que es compta "amb una setmana" per davant abans de l'inici del calendari oficial de les Falles 2021, de l'1 al 5 de setembre, per la qual cosa ha afirmat que hi ha "temps fins a la 'plantà'" definitiva per a arreglar-ho tot i deixar les falles "en perfectes condicions"."Han sigut incidents solucionables cent per cent: desconxades, acumulacions d'aigua i pintura perjudicada. Tot recuperable. Sense problema encara s'és a temps, queda una setmana per a poder solucionar-ho", ha reiterat.

"MIRANT Al CEL"

No obstant això, Mengó ha asseverat que tant els artistes fallers com els components de les diferents comissions esperen els dies de Falles d'enguany "mirant al cel" i confiant que "no continue plovent". Ha dit que això és una cosa que els fallers estan acostumats a fer perquè en les dates habituals de les seues festes, al març, alguns anys també es donen episodis de pluja i de vent encara que ha declarat que s'espera que no es donen en els pròxims dies i que si es produeixen no ocasionen inconvenients.La Federació de Falles d'Especial de València la integren nou comissions falleres: Sueca-Literat Azorín, l'Antiga, Na Jordana, Admirante Cadarso-Conde Altea, Cuba-Literat Azorín, Antic Regne, El Pilar, Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal i Exposició.Per part seua, la falla gran de l'Ajuntament de València, la part central del qual és la figura coneguda com 'La Meditadora', continua agafant forma després que aquest dimecres arribara davant el consistori des del taller dels seus artistes fallers.La Junta Central Fallera (JCF) ha indicat aquest dijous, en un comunicat, que els equips dels artistes Manolo Martín i José Ramón Espuig han començat aquesta jornada el muntatge d'aquest monument, el lema del qual és 'Açò també passarà', amb vista a la 'plantà' definitiva.

"MOLTES GANES I MOLTA IL·LUSIÓ"

D'altra banda, Mengó ha exposat que els fallers esperen les festes de 2021 "amb moltes ganes i molta il·lusió" encara que seran unes festes atípiques condicionades per la pandèmia de la Covid-19. Ha assegurat que suposaran "el retrobament de molta gent que fa any i mig que no s'ha vist" i ha asseverat que les festes es viuran amb "molta cura i precaució" per a evitar contagis. "El tema sanitari està com està. És ací la bestiola. Continua estant", ha afegit.Així mateix, ha explicat que les mesures sanitàries s'aplicaran també en les visites a les falles d'Especial. Referent a això, ha comentat que en el circuit que s'establisca en cadascuna d'elles entorn dels seus monuments prevaldrà "la precaució i la cautela".En aquesta línia, Rafael Mengó ha manifestat que hi haurà un aforament limitat, que serà obligatori l'ús de gel hidroalcohòlic i de màscara, així com guardar la distància de seguretat, i que s'habilitaran recorreguts d'una "direcció única perquè la gent puga circular i gaudir amb prudència i seguretat".
Destacats