La resiliència de les comissions falleres contra el Coronavirus

Tan sols s'han donat de baixa en el cens de fallers 4.000 abonats, una xifra molt baixa tenint en compte la incidència del Coronavirus en l'economia de les famílies

Guardar

Fallas Paterna 2019
Fallas Paterna 2019

Les Falles de València sempre són un misteri. Tant per als que estan dins d'una comissió, com els que no formen part del món faller, sempre hi ha coses que engloben als fallers difícils d'explicar. De fet, en moltes ocasions, a les Falles se'ls podria qualificar de "supervivents". Es van plantar just quan va acabar la Guerra Civil, en una València desnodrida, sense treball i atemorida, però amb il·lusió per les seues festes. Va ocórrer La Riuada pocs mesos abans d'arribar el mes de març i els monuments van veure la llum igual. Enguany, de nou, donen una lliçó de 'germanor' i continuen actives, plenes de gent que lluita per tornar a veure la seua comissió i als seus ninots plantats.

Però, com ha afectat la pandèmia provocada per l'expansió del Coronavirus a les comissions? Sorprenentment, molt menys del que valdria esperar. Les diferents associacions culturals com per exemple l'Associació Andalusa, les associacions de música, o juvenils, han denunciat el colp que han patit quant a nombre d'abonats després de la pandèmia. De fet, moltes estan a punt de desaparéixer. Sorprenentment, eixe no és el reflex de les comissions falleres. Mari Gracia Fernández, fallera de la Falla Norman Betune (anteriorment coneguda com a Falla Grup Antonio Rueda) que fa més de 50 anys que és a la comissió i que ha rebut el Bunyol d'or amb fulles de llorer i brillants, és una de les quals ha decidit continuar en la seua falla, malgrat la pandèmia del Coronavirus, igual que el seu marit, Pepe Hidalgo, les seues dues filles i nuvis: "seguim apuntats a la comissió perquè som fallers per vocació, som valencians i estimem les Falles. Per a nosaltres, les falles no són només festes, sinó que és un sentiment molt dins que portem els valencians".

"Enguany hem tirat molt de menys als fallers de la comissió, a la convivència amb ells, els sopars, les juntes... Però sobretot, l'ofrena", diu Fernández.

Segons les dades publicades per la Junta Central Fallera el març de 2019 hi havia 102.978 fallers censats, no obstant això, en la primavera de 2020 la xifra va baixar a 99.021 fallers. Això suposa un total de 3.957 fallers menys, que en termes percentuals es tradueix en un 4% menys d'un any a un altre. Un any de 'no-falles' on els paràmetres de les quals estan molt per davall d'altres paràmetres de la crisi, com el percentatge d'ocupacions destruïdes o d'empreses tancades.

fallas-2020A més, el nombre d'infantils i adults d'aquesta xifra de baixes es mantenen a mitges, 2.000 adults i 2.000 infantils menys en els censos. Com s'ha pogut mantindre l'exercici faller? Un aspecte fonamental és el ràpid que han reaccionat moltes comissions a l'hora d'oferir rebaixes en les quotes. En la Falla Norman Betune, del sector Olivereta, van acordar una reforma des de maig fins a setembre per a fer més còmode el pagament a les famílies que estigueren en ERTO. A més, els que pagaren l'any en una sola quota, tindrien una bonificació extra. El fet que l'Ajuntament, res més decretar-se l'estat d'alarma, anunciara una subvenció suplementària del 37,5% del monument de 2020 va facilitar a les comissions una liquiditat que, unida a la falta de despeses de la Setmana Fallera, va propiciar que l'exercici es liquidara d'una forma anòmala però eficaç.

Desafortunadament hi ha hagut excepcions, com és el cas d'Especial, Primera A o aquelles comissions que aposten per revetles importants de la barra que és essencial per a l'exercici. Però, en línies generals, la tresoreria, l'abril de 2020, era més que sana en gran part de les comissions. Prova d'això han sigut eixes condonacions o fins i tot «fons socials» per a evitar a famílies amb problemes que es donaren de baixa. "Enguany hem tirat molt de menys als fallers de la comissió, a la convivència amb ells, els sopars, les juntes... Però sobretot, l'ofrena", diu Fernández.

Encara que els fallers sempre miren avant, com quan cremen el monument el 19 de març i en comptes de sentir llàstima, ja estan pensant en la construcció de la de l'any que ve; la cancel·lació de les Falles 2020 mai se'ls oblidarà: "ho vivim amb molta pena i una gran tristesa perquè la nostra família està molt vinculada a la falla, som fallers que col·laboren en l'entitat i acudim a les Juntes de cada mes. La cancel·lació de les falles va ser un dur colp per a tots. Si s'hagueren celebrat, hauria sigut tot un èxit, no obstant això, vam haver de vore com els representants es quedaven sense la setmana fallera amb la qual tant havien somiat", compta amb veu entretallada Fernández.

Aquesta tenacitat del món faller amb el compromís de la seua comissió ha sigut suportada al llarg de la història. La prova més recent va ser en 2008, quan la crisi econòmica va incidir en un descens natural en el nombre de fallers, però mai sota el concepte d'"enfonsament". Quant a com se celebraran les Falles 2021, per a les quals segueixen apuntats malgrat la incertesa, Gracia ho té clar: "encara que no sabem com se celebraran perquè la incertesa és molt evident, ens agradaria pensar que se celebraran d'alguna forma, encara que no siga com tradicionalment s'ha fet fins ara".

Mari, que és com la coneixen en la falla, diu entusiasmada que "estem desitjant poder tornar, quan es puga, i fer un gran sopar amb tota la comissió per a veure que estem tots bé i que tot ja ha passat", tal com deia el monument no-plantat de la falla gran de l'Ajuntament titulat 'açó passarà'.

Destacats