La plaça de l'Ajuntament s'inundarà de pólvora amb la primera Cordà de València 2022

60 tiradors de Paterna faran vibrar al públic amb el tret de 342 quilos de pólvora en la Cordà de les Falles de València 2022

Guardar

Celebració d'una Cordà al Cohetòdrom de Paterna
Celebració d'una Cordà al Cohetòdrom de Paterna

La pólvora torna a inundar la ciutat de València en un espectacle pirotècnic únic. La Cordà de València 2022 arriba, per primera vegada, a la plaça de l'Ajuntament aquest dissabte, 26 de febrer, a les 21.30 hores. Gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Paterna, el centre del cap i casal serà testimoni d'un esdeveniment que comptarà amb un total de 342 quilos de pólvora i al voltant de 20 minuts de duració.

Una Cordà que, sens dubte, es convertirà en el preludi de les Falles de 2022, ja que tan sols un dia després, el món faller celebrarà l'acte de la Crida amb el qual es donarà la benvinguda a les festes josefines. Tal com va assenyalar l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, "aquesta aliança de foc entre ciutats ens permetrà portar la Cordà de Paterna a la capital de Túria per a omplir-la de foc, foc i més foc".

60 tiradors i tiradores de Paterna, acreditats amb el Curs de Consumidor Reconegut com a Expert i amb cinc cordàs d'experiència, han sigut seleccionats mitjançant sorteig per a ser les persones encarregades de participar en aquesta exhibició. Així, els 342 quilos de pólvora quedaran distribuïts en 60 calaixos que es repartiran en 36 llocs – 24 es col·locaran en la perifèria del recinte de la plaça de l'Ajuntament de València i els altres 12 en el centre d'aquest –. En cada lloc hi haurà dues persones tiradores.

La Cordà de Paterna
La Cordà de Paterna

L'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredro, s'ha reunit tant amb el subdelegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Luis Felipe Martínez, així com amb el comissari cap de la Policia Local, Rafael Mestre, i representants de la Policia Nacional i Protecció Civil amb l'objectiu d'estudiar la manera d'adaptar la distribució dels calaixos i dels llocs de tiradors a la infraestructura metàl·lica de la plaça de l'Ajuntament, amb l'objectiu no només de garantir la màxima seguretat, sinó també de dotar la Cordà de València d'espectacularitat pirotècnica.

A més, com ha assenyalat el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aarón Cano, el dispositiu per a la Cordà de València 2022 serà el mateix que per a les mascletaes, és a dir, que comptarà amb un perímetre de seguretat de huit metres allunyat del públic. Per descomptat, serà obligatori l'ús de la mascareta.

No obstant això, la primera Cordà a la ciutat de València no serà l'únic acte que conforma el calendari pirotècnic de les Falles de 2022, ja que, en aquesta ocasió, es recuperarà la normalitat amb 19 mascletaes a la plaça de l'Ajuntament, el tret de castells de focs artificials al tram IX de l'antic llit del riu Túria i, fins i tot, mascletaes nocturnes que es dispararan en diferents barris de la ciutat. València, sens dubte, tornarà a vibrar amb les Falles de 2022.

La Cordà de Paterna, Bé d'Interés Cultural Immaterial

Per a aquelles persones que no havien sentit parlar de la Cordà, han de saber que aquest acte pirotècnic compta amb més de 200 anys d'història. Així, per a posar-ho encara més en valor, el ple del Consell ha aprovat recentment la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural Immaterial.

El vincle de Paterna amb la cultura del foc té uns orígens antics i es troba àmpliament arrelada a través de la seua relació amb la pólvora. De fet, es té constància de l'existència d'un polvorí a Paterna almenys des del segle XVIII.

Ara, aquesta tradició arriba, per primera vegada, a la ciutat de València, serà per a quedar-se?

Arxivat a:

Destacats