Les Falles de 2022, unes festes "quasi" normals

La mascareta serà l'únic element que recorde que la pandèmia continua present

Guardar

Acte de la Crida abans de la pandèmia
Acte de la Crida abans de la pandèmia

València i els municipis fallers de la Comunitat Valenciana es preparen per a la tornada d'unes Falles normals. Malgrat que la situació sanitària fa a penes un mes, amb la irrupció de la variant òmicron, feia perillar un desenvolupament normal de la festa, la caiguda dels contagis permetrà que els valencians i valencianes puguen tornar a gaudir de la seua festa més internacional.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, informava aquest passat dilluns de l'acord de la Comissió Interdepartamental per a eliminar les grans restriccions vigents en eixe moment per a lluitar contra la pandèmia. Una decaiguda d'aquestes mesures que es va fer efectiva en la mitjanit del dilluns al dimarts i que afecta directament l'esdevenir de les Falles.

Per tant, les Falles de 2022 tornen a la normalitat amb l'única excepció de l'ús obligatori de la mascareta en interiors i, en cas d'aglomeracions en exterior, per la qual cosa serà habitual veure aquest element contra el virus als carrers valencians durant les pròximes setmanes de març, sent l'únic element que ens recorde que la pandèmia continua present.

Sense restriccions en casals i carpes

Un grup de fallers i falleres celebren els actes de Mig Any a la porta del casal
Un grup de fallers i falleres celebren els actes de Mig Any a la porta del casal

La principal novetat respecte a l'eliminació de les restriccions afecta directament als casals i a les carpes. Aquests espais s'han regit per les normes aplicades a l'hostaleria, que ha sigut el sector més beneficiat per aquesta tornada a la normalitat.

En primer lloc, deixa d'estar en vigor l'exigència de disposar de passaport covid per a accedir a interiors. A això se li suma que desapareix la limitació del número de 10 persones en les taules i la separació entre aquestes de metre i mig, per la qual cosa les diferents comissions falleres podran albergar menjars i sopars sense límit de comensals per taula.

D'altra banda, ja no serà necessari que les carpes de les comissions retiren totes les lones laterals, perquè ara bastarà que aquests espais tinguen una ventilació creuada, deixant la part davantera i posterior obertes.

Tant en casals com carpes continuarà estant prohibit fumar en interiors i en zones d'exterior pròximes als comensals i serà obligatori l'ús de mascareta a l'interior quan no s'estiga consumint. Així mateix, es permet l'ús de la barra per al consum.

Sanitat recomana que cada comissió compte amb la figura del coordinador/a COVID, persona amb formació suficient de la normativa sanitària vigent que dispose criteris per a aplicar-la en el desenvolupament de les diferents activitats.

Festes amb mascareta

Les festes, revetles i disc-mòbils són habituals en les nits falleres. Aquest mes de març tornaran als carrers de la ciutat de València i de les localitats que celebren aquestes festes josefines.

Així, en balls, actuacions professionals de grups musicals i DJs i actuacions esporàdiques o amateur de cant, encara que siguen a l'aire lliure, Sanitat recomana promoure l'ús de la mascareta i assegurar una ventilació suficient com a únics requisits per a la seua celebració.

Actes a l'aire lliure

Un grup de falleres observa la primera 'mascletà' de les Falles de València 2021
Un grup de falleres observa la primera 'mascletà' de les Falles de València 2021

El primer acte que marcarà l'inici de les Falles de 2022 serà la Crida, que se celebrarà aquest diumenge. Per a participar en aquest moment tan esperat pel conjunt del col·lectiu faller serà necessari l'ús de mascareta, ja que, malgrat ser a l'aire lliure, s'espera una aglomeració de gent. Un requisit similar per a les diferents mascletaes que tindran lloc en els pròxims dies. En tots dos casos no hi haurà control d'aforament.

No obstant això, per la cordà, previst per a aquest dissabte, així com per a les desfilades, ofrenes i cercaviles l'ús de la mascareta serà obligatori per al públic que puga assistir, excepte per a les persones menors de 6 anys. No s'exigeix l'ús de mascareta a les persones participants. Es recomana l'ús de mascareta, tant per a participants com per al públic que puga assistir, excepte per a les persones menors de 6 anys.

Destacats