La comissió Sant Antoni de Paiporta denunciarà a l'artista faller que els ha deixat sense monument un dia abans de la plantà

La solidaritat de les altres falles de Paiporta, particulars i els centres escolars de la localitat han fet que finalment aquesta comissió puga cremar un monument el dia de la cremà

Guardar

  Monument de la Falla Sant Antoni de Paiporta. Imatge: Ajuntament de Paiporta
Monument de la Falla Sant Antoni de Paiporta. Imatge: Ajuntament de Paiporta

"Ens ha deixat plantats, no ens ha portat cap ninot". Aquesta és la problemàtica a la qual s'ha hagut d'enfrontar la Falla Sant Antoni de Paiporta que un dia abans de la plantà s'han trobat amb que no tenen monument.

Els membres de la comissió van pactar dimarts passat amb l'artista l'arribada d'algunes peces que conformaven el monument d'aquestes Falles, però el lliurament es va retardar a ahir dimecres. Durant el matí, van estar en contacte amb ell a través del telèfon i missatges i aquest els va assegurar que la falla anava en camí. Va ser a mitjanit quan, després d'hores sense contestar les telefonades de la comissió paiportina, els va comunicar que el monument "s'estava acabant de pintar en el taller", explica el vicepresident de la Falla Sant Antoni.

"No sabem el que ha pogut passar perquè era un artista amb renom que tenia molt prestigi". Sembla que només va fer un monument, que va ser el que vam veure durant la visita al taller, però era el mateix per a tres falles", explica el dirigent d'aquesta comissió. En total, aquesta falla de Paiporta havia pagat ja 18.000 euros pel monument, i faltava l'últim pagament que s'abonaria el dia de la plantà, i tots s'havien fet per transferència bancària i mitjançant un contracte.

Monumento infantil de la comisión Sant Antoni de Paiporta. Imagen. Ayuntamiento de Paiporta
Monument infantil de la comissió Sant Antoni de Paiporta. Imatge. Ajuntament de Paiporta

Ara, la Falla Sant Antoni d'aquesta localitat emprendrà accions legals contra l'artista i ho denunciarà personalment. També preveuen exposar el cas al Gremi d'Artistes de Fogueres d'Alacant, ja que pertanyia a aquesta organització. "Anem a veure si l'assegurança del gremi ens cobreix alguna cosa perquè ja no sabem si ha pagat les seues quotes com foguerer o està donat de baixa com a artista".

A pesar que era la primera vegada que comptaven amb aquest artista per a crear el monument, "és una persona que porta 25 anys plantant fogueres sobretot, però també falles, i imparteix en la Universitat d'Alacant el segon cicle d'artista foguerer". Ara, des de la comissió es plantegen posar-se en contacte amb aquesta institució universitària per a evitar que seguisca fent classe en aquest cicle formatiu.

Aquesta no ha sigut l'única comissió que s'ha quedat sense monument per culpa d'aquest artista faller. La Falla Jaume I de Massanassa i la comissió Cervantes-Pare Jofré de València també ho havien contractat per a crear la falla d'enguany i encara que no han rebut tots els ninots que s'havien dissenyat i apareixien en l'esbós sí que han pogut rebre algunes de les peces promeses.

La incredulitat i la tristesa s'apoderava ahir dels fallers i les falleres de la comissió que veien com aquestes Falles 2023 es quedaven sense cremar el seu monument a causa de la negligència d'aquest artista faller. "El pitjor ha sigut com ho han viscut els xiquets perquè s'han quedat sense falla. Ahir la fallera major infantil va estar plorant tot el dia", relata el vicepresident de la Falla Sant Antoni.

La solidaritat salva la plantà de la Falla Sant Antoni

Encara així, la fraternitat i el suport de la resta de comissions del municipi de Paiporta que, després d'escoltar la notícia, van cedir alguns dels ninots que formaven part dels seus monuments, ha fet que aquesta comissió puga cremar una falla el pròxim 19 de març.

Suport de la resta de comisions a la Falla Sant Antoni de Paiporta. Imatge: Ajuntament de Paiporta
Suport de la resta de comisions a la Falla Sant Antoni de Paiporta. Imatge: Ajuntament de Paiporta

La Falla Sant Antoni també ha rebut ninots que particulars tenien a les seues cases i tant els col·legis com les guarderies de la localitat han elaborat algunes peces per a aquesta falla. "Al final, la fallera major infantil va a tindre un ninot que portar-se a la seua casa gràcies a les falles de Paiporta, els particulars i els col·legis", destaca el vicepresident.

Destacats