Els tradicionals clavells de l'ofrena donen pas a altres flors en aquest acte pel canvi de dates

Guardar

ofrenda
ofrenda
Els tradicionals clavells que cada any s'utilitzen per a l'ofrena fallera a la Verge dels Desemparats donaran pas enguany a altres tipus de flors per a conformar el mantell de la patrona de València a conseqüència del canvi de dates de les Falles, que enguany tindran lloc entre l'1 i el 5 de setembre, per la pandèmia de la Covid-19.Així ho ha indicat a Europa Press el president de l'Associació Nacional de Floristes, Paco Medina, que ha explicat que el mes de setembre no és el millor moment per al clavell nacional, el que s'utilitza cada any per a l'ofrena a la 'Geperudeta'. Per això, i per a no haver de recórrer al clavell d'importació, una circumstància que elevaria el preu dels rams, ha assenyalat que s'ha acordat l'ús d'altres flors."Aquest és un any atípic", amb els principals actes fallers fora del tradicional mes de març i al setembre, ha manifestat Medina, que ha considerat normal que es puguen "fer excepcions", com ha succeït amb el tipus de flor per a l'ofrena.Igualment, ha comentat que aquesta qüestió ha sigut la que "més maldecap" ha ocasionat "al sector floral" pensant en aquest acte d'homenatge a la patrona de València. "La flor que es gasta sempre és el clavell i ara no està en el seu millor moment", com succeeix al març, ha agregat.El president de l'Associació Nacional de Floristes ha detallat que per a elaborar els rams de l'ofrena al març i en època de fred es recorre a clavell de procedència nacional, de Múrcia i d'Andalusia principalment, atés que a València a penes es cultiva i ha asseverat que per a tindre aquesta flor "en els mesos de calor es recorre al clavell d'importació, de Colòmbia".Paco Medina ha ressaltat que comprar clavell fora d'Espanya té "un major cost" i ha afirmat d'optar per aquesta possibilitat suposaria un cost afegit per a les comissions que adquireixen els rams que les seues falleres depositen davant la patrona."Aquest major cost repercutiria en les comissions, que no estan ara per a un increment del preu dels rams", ha declarat, en al·lusió a les retallades i dificultats econòmiques que moltes d'elles també estan afrontant a conseqüència de la Covid-19.D'aquesta manera, ha comentat que els floristes, la Junta Central Fallera (JCF) de València i els vestidors de la Verge han acordat "fer un ram similar de grandària" al qual es confecciona per a març, "sense incrementar el preu". Ha valorat que no s'hagen posat "tants condicionants" com cada any per a la seua elaboració."En aquest cas s'ha donat més llibertat" per a preparar els rams i, en conseqüència, per a conformar el mantell de la Verge dels Desemparats durant el desenvolupament de l'ofrena, ha asseverat.Després d'això, ha precisat que la part davantera "tindrà el seu color blanc encara que optant per un altre tipus de flor diferent de l'habitual" i ha avançat que per a la posterior "no es condiciona el color", de manera que serà "multicolor". "Així hi ha més llibertat per a les comissions a l'hora de triar la flor i d'adaptar el preu", ha insistit.

"UN RESPIR"

Medina ha dit que ha sigut "un respir no dependre del clavell que s'exigeix" altres anys i ha considerat que si s'haguera optat per aquesta varietat s'haguera donat "un problema per a aconseguir-lo" i ocasionat una major despesa a les comissions.D'altra banda, el responsable de l'Associació Nacional de Floristes ha comentat, quant al nombre de rams que es prepararan per a l'ofrena dels actes fallers de 2021, que en aquesta ocasió "hi ha menys encàrrecs a l'ésser unes Falles atípiques"."Ens trobem que no podem fer ni previsions ni tindre en compte les estimacions d'altres anys. Moltes falleres no aniran a l'ofrena enguany. La majoria de comissions ha optat per preguntar als seus fallers i falleres qui participarà en aquest acte, amb un aforament més limitat i una data particular", ha plantejat.

"NO ÉS DELS MÉS PERJUDICATS"

Paco Medina ha estimat que els encàrrecs es reduïsquen un 50 per cent respecte a una edició normal d'ofrena com les de març. No obstant això, ha apuntat que això no tindrà grans conseqüències econòmiques per al sector dels floristes perquè no depén exclusivament de l'activitat fallera."Hi haurà menys ingressos, però no serà un desastre. Dins del dolent, el sector florista no és dels més perjudicats" per la cancel·lació de les Falles de 2020 i l'ajornament a setembre de les de 2021, ha exposat. "No vivim de les Falles, no tenim tanta dependència com altres sectors més vinculats", ha dit.

Arxivat a:

Destacats