El programa de la pirotècnia de les Falles 2018

Guardar

Mascletà en les Falles de València
Mascletà en les Falles de València

El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha presentat juntament amb les falleres majors de València el programa pirotècnic de Falles en la tradicional Gala de la Pirotècnia, celebrada aquest dijous al Palau de l'Exposició. El calendari s'obrirà la vespra de la Crida a les 20 hores amb un espectacle a càrrec de Ricasa i amb el patrocini d'Amstel en la Marina de València, mentre que Pirotècnia Valenciana s'encarregarà de l'apoteosi, la mascletà i l'espectacle final de la Crida, el dia 25 de febrer. Per la seua part, Reyes Martí serà la gran protagonista del final del programa en ser la primera dona responsable de disparar la Nit del Foc, la mascletà del dia 19 i la Cremà de les falles municipals.

Pel que fa a les mascletaes, el dia 1 Peñarroja obrirà el cicle en què també es dispararà en la plaça de l'Ajuntament la de la Pirotecnia Zaragozana (dia 2), Vulcano (dia 3), del Mediterráneo (dia 4), Nadal-Martí (dia 5), Accitana-María Angustias (dia 6), Gironina (dia 7) i Global Foc-Caballer FX, el Dia de la Dona (dia 8). A continuació, dispararan les mascletaes Pirotecnia Alpujarreña (dia 9), Hermanos Caballer (dia 10), Tomás (dia 11), Ferrández (dia 12), Crespo (dia 13), Zarzoso (dia 14), Ricasa (dia 15), Aitana (dia 16), Turis (dia 17), Pirotècnia Valenciana (dia 18) i l'esmentada mascletà del dia 19, a càrrec de Pirotècnia Martí.

Fuset ha destacat que el d'enguany serà el tercer increment consecutiu de 500 euros en la quantia econòmica que percebran els pirotècnics per cada mascletà, el que permetrà passar dels 4.000 euros per mascletà en 2015 als 5.500, un 37,5 per cent d'augment total. També s'incrementaran les quanties a percebre pels castells de focs artificials (20.000 euros, pels 19.500 de les edicions anteriors) i per disparar la Nit del Foc i la cremà de les falles municipals (59.000 euros, en lloc dels 56.000 que rebien fins ara). "Cada euro invertit en pirotècnia suposa un retorn econòmic important per a la nostra ciutat en sectors com el de l'hostaleria i crea marca de ciutat. El sector pirotècnic per fi troba en l'Ajuntament de València el suport que sempre ha merescut", ha afirmat.

Pel que fa a la resta d'espectacles pirotècnics hi ha programada una mascletà de colors en la plaça de l'Ajuntament la mitjanit de dissabte 3 a diumenge 4, a càrrec de Pirotècnia Vulcano. Una setmana després, dissabte dia 10 de març, Hermanos Caballer dispararà l'espectacle pirotècnic en la plaça de l'Ajuntament amb motiu de la Plantà de la Falla Municipal. Finalment, per encetar la gran setmana de Falles, la mitjanit de dijous 15 de març a divendres 16 Ricasa s'encarregarà de l'Albà de les Falles, un espectacle nocturn amb caràcter innovador que es farà en la plaça de l'Ajuntament i permetrà a les comissions falleres sumar-se a la celebració disparant carcasses sincronitzadament des de tots els punts de la ciutat per anunciar l'inici de la Nit de la Plantà.

El programa pirotècnic inclou els tradicionals castells a l'Albereda de la setmana gran de Falles, enguany amb Pirotècnia del Mediterráneo la nit de divendres 16 de març (24 hores); Peñarroja, la nit del dissabte 17 (a les 1.00 hores del dia 18), i Pirotècnia Martí la nit de diumenge 18 i la Nit del Foc (a les 1.30 hores ja del dia 19). Reyes Martí i el seu equip també s'encarregaran de l'espectacle amb motiu de la Cremà de les falles municipals (el dia 19 a la nit, a les 24 hores).

"Un any més la pirotècnia serà la nostra millor carta de presentació al món perquè s'escolte ben fort el nom de València i el de les Falles, Patrimoni Immaterial de la Humanitat on enguany destaca el paper d'algunes de les dones que les fan possibles, com Reyes Martí, ambaixadora de la nostra festa gran amb l'excel·lència per bandera en un element fonamental de les Falles com és la pirotècnia", ha destacat per finalitzar Fuset.

Arxivat a:

Destacats