Crida de les Falles 2025: Totes les noves restriccions a les Torres des Serrans

Enguany, l'acte de la Crida, que dóna inici a les Falles 2025, arriba amb importants restriccions que modificaran l'experiència dels fallers i falleres

Guardar

Imatge de la Crida de les Falles de València
Imatge de la Crida de les Falles de València

La Crida 2025, l’acte que marca l’inici oficial de les Falles a València, se celebrarà el pròxim diumenge 23 de febrer en les emblemàtiques Torres dels Serrans. Este any, l’esdeveniment arriba amb importants restriccions que modificaran l’experiència dels assistents, després que ja l’any passat es portaren a terme grans modificacions en el primer d’estos actes en mans del nou executiu del PP i Vox.

L’objectiu principal era posar fi a “els comportaments incívics” que s’estaven produint en els voltants durant els últims anys, en els quals este acte havia guanyat una enorme popularitat atraent veïns i veïnes per l’ambientació prèvia a la trobada.

Sense DJ: un canvi dràstic en l’ambientació musical

Un dels canvis més notables en la Crida 2025 és la supressió dels DJ, habituals en edicions anteriors. En el seu lloc, l’Ajuntament de València i la Junta Central Fallera han apostat per un espectacle de caràcter tradicional i cultural amb música en viu, dansa, acrobàcies aèries i una potent posada en escena amb artistes valencians de renom.

L’espectacle, titulat 'Despertant els nostres cors', comptarà amb la participació de Lorena Calero i Gonzalo Manglano, que interpretaran “El Fallero” del mestre Serrano junt amb l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats. A més, l’actriu de doblatge Pilar Martínez donarà veu a les Torres dels Serrans, humanitzant este històric monument.

Alcohol prohibit

Una altra de les mesures que ha generat controvèrsia és l’endurança del control del consum d’alcohol en els accessos a les Torres dels Serrans. La Policia Local establirà punts de control per a impedir que els assistents entren amb begudes alcohòliques. Esta mesura, introduïda per primera vegada en 2024, va ser molt criticada l’any passat a causa de les llargues cues que es van generar en els accessos, amb molts assistents arribant a l’esdeveniment amb el temps just.

No obstant això, la restricció és contradictòria, ja que no es podrà accedir amb alcohol des de l’exterior, però sí es podrà comprar en els bars de la zona una vegada superats els controls. Esta situació ha generat crítiques entre els assistents, que consideren que es tracta d’una mesura poc efectiva si l’objectiu és reduir el consum d’alcohol en l’esdeveniment.

Controls policials en tots els accessos

Els principals accessos a les Torres dels Serrans estaran vigilats per la Policia Local de València, que s’encarregarà de garantir que l’esdeveniment es desenvolupe de manera cívica i sense incidents. Estos controls tenen l’objectiu que la Crida siga un acte inclusiu i familiar, assegurant un ambient adequat per a totes les edats, des dels més menuts fins a les persones majors que acudixen per a donar la benvinguda a les Falles.

Des de l’Ajuntament han explicat que estes mesures busquen millorar l’experiència dels assistents i evitar episodis d’incivisme que han ocorregut en anys anteriors. No obstant això, part del públic considera que les restriccions podrien afectar l’essència festiva de l’esdeveniment.

Un espectacle amb ADN valencià

A pesar de les restriccions, la Crida 2025 promet ser un espectacle inoblidable. En esta edició, la Junta Central Fallera ha apostat per un format que ressalte la cultura i tradicions valencianes amb una posada en escena renovada. Entre els aspectes més destacats està l’eliminació de les projeccions digitals en favor d’actuacions en viu, incloent-hi:

  • Dansa tradicional i folklore valencià a càrrec del grup Les Folies de Carcaixent.
  • Coreografies aèries del Sylphes Aerial Ballet, que sobrevolarà el públic amb un desafiament artístic espectacular.
  • Música en directe amb arranjaments especials de Kike Soriano, qui reinterpretarà l’himne de les Falles amb un toc modern.
  • La Banda Simfònica Municipal ambientant els minuts previs amb pasdobles fallers.

El repte de combinar seguretat i tradició

La Crida és un dels esdeveniments més esperats pels valencians i marca l’inici de la festa fallera. No obstant això, les restriccions implementades este any generen un debat sobre la seguretat i l’essència festiva de l’esdeveniment. Mentre que per a alguns es tracta d’una mesura necessària per a garantir el civisme i la inclusivitat, altres consideren que estes decisions poden restar espontaneïtat i diversió a la celebració.

Destacats