Compromís proposa una Cremà "sostenible" en les Falles de València de 2030

Pere Fuset: "Ens trobem davant l'oportunitat de plantejar-nos un objectiu ambiciós: una Cremà molt més neta"

Guardar

Cremà de la falla municipal de València
Cremà de la falla municipal de València

Unes Falles sostenibles, respectuoses amb el medi ambient i encara més igualitàries. Aquestes són les propostes de Compromís per València per al futur de la festa. La coalició ha celebrat aquest matí un desdejuni informatiu amb els mitjans de comunicació per tal de detallar les seues propostes per a la ciutat relacionades amb la festa de les Falles.

El portaveu i regidor del Grup Municipal de Compromís, Pere Fuset, i la regidora Lucía Beamud, han estat els encarregats de desgranar uns punts que es presenten amb una "visió transversal", ja que, tal i com han destacat, "la qüestió fallera no es correspon sols a Cultura Festiva, sinó que abasta moltíssims aspectes de gestió com turisme, emprenedoria, convivència, integració, cohesió...".

"Treballem per a la millor festa del món i per a una festa millor. No ens podem limitar al 'sota, caballo y rey', volem que cada edició siga una oportunitat per al conjunt de la ciutat", ha ressaltat Fuset, que ha recordat tot allò fet en els darrers anys: "obertura del balcó de l'Ajuntament a la ciutadania, impulsar el paper de la Fallera Major com una ambaixadora de la ciutat, despolititzar l'elecció de la falla municipal, dignificar l'Exposició del Ninot, aposta pel sector pirotècnic i les bandes de música...".

Compromís presenta cinc punts cap on ha de transcórrer el futur de la festa: participació, sostenibilitat, igualtat, promoció del patrimoni festiu i pirotècnia.

Descarbonització de les Falles

Una de les propostes més destacades versa entorn de la sostenibilitat de la festa. Concretament, de la Cremà. Compromís aposta per una "descarbonització" de les Falles "a llarg termini", marcant l'horitzó de l'any 2030 com a meta per aconseguir una celebració respectuosa al màxim amb el medi ambient.

"Volem crear una mesa de diàleg amb artistes i comissions per a aconseguir el 2030 unes Falles climàticament neutres. Tenim set anys, per exemple, per a reduir el plàstic a la seua mínima expressió. És un treball inajornable, ja que hui en dia no hi ha alternatives, però si hi ha investigació de materials tradicionals o investigació, per exemple, de suro ecològic", ressalta Fuset.

L'edil considera que ens trobem davant l'oportunitat de "plantejar-nos un objectiu ambiciós: una Cremà molt més neta", amb especial atenció a la pintura i a l'esmaltatge, més contaminant, inclús, que el suro o la fusta.

Dins d'aquest punt de sostenibilitat, des de Compromís per València també es proposa la creació de la delegació de medi ambient a la Junta Central Fallera (JCF), i la creació del "bunyol verd", una recompensa i incentiu econòmic per a les falles que aposten per una major sostenibilitat. "Les falles poden ser les majors aliades en la lluita contra el canvi climàtic", considera.

Igualtat en tots els estaments

Altre punt destacat per a la formació és la igualtat i la diversitat, tenint en compte que les dones representen quasi el 60% del cens a València. En aquest sentit, Compromís suggereix "fomentar el debat sobre la plena equiparació en el cas dels càrrecs representatius infantils", encaminant-se, per exemple, a una paritat de xiquets i xiquetes en la cort d'honor infantil.

També s'advoca per fer "el menys lesiu possible" el procés de selecció d'aspirants infantils i "revisar el procés i el sistema de selecció de les Falleres Majors de València". En aquest sentit, Fuset defensa "rebaixar l'exigència i canviar la percepció per encaminar-nos cap a facilitar que qualsevol fallera puga optar-hi", buscant fórmules per a rebaixar la barrera econòmica com patrocinis, donant-li més importància als vestits que regala la ciutat, o evitant la necessitat de tindre 15 o 20 vestits de gala. "Si la reina Letizia pot repetir conjunt, perquè no pot fer-ho la Fallera Major de València?", es pregunta.

Des de Compromís també es proposa fomentar la paritat en tots els jurats i organismes de la festa.

Pere Fuset y Lucía Beamud
Pere Fuset i Lucía Beamud

Un faller, un vot

Pere Fuset també s'ha referit a la màxima democratització de la festa. En aquest sentit, es proposa que les grans decisions -com el reglament faller- puga obtenir el màxim suport possible gràcies a les noves tecnologies, sotmetent-les a votació del cens faller baix la premissa d'un faller, un vot.

A més, es vol treballar en favor d'una major accessibilitat i d'una millora del ban faller. Des de Compromís per València també es defensa la realització de mercadets amb preferència de productes de denominació d'origen València i de proximitat. "És millor comptar amb un lloc de venda de taronges que un de carcasses de mòbil", afirma.

Els artistes fallers, prioritat

Dins dels punts de promoció de patrimoni festiu i pirotècnia, Fuset reconeix que, actualment l'arribada de fons europeus és clau per a revitalitzar la ciutat de l'artista faller, així com protegir els usos de les naus per a usos creatius, "un fet que costa 0 euros i depén de l'àrea d'Urbanisme".

Des de Compromís destaquen, a més, que "si no hi ha artistes, no hi ha Falles", i per això aquest col·lectiu és la seua màxima prioritat, en ser "la part més dèbil de la festa". "Som conscients de la seua situació i estem obligats a actuar, per això proposem una mesa de treball per estudiar la seua problemàtica i llançar propostes".

Finalment, es treballa en l'objectiu de convertir la Nit del Foc en el "major espectacle pirotècnic de la Mediterrània", i advoca per incrementar el pressupost, així com continuar apostant per la innovació en aquest sector.

Premis Caliu i punts violeta

Lucía Beamud ha animat a aprofitar les Falles com el component associatiu més gran que té València per a assolir polítiques d'igualtat efectiva i real. En aquest sentit, la regidora ha incidit en dos grans projectes ja consolidats. Un són els Premis Caliu, que s'iniciaren en 2018 i premien falles o escenes que escenifiquen el principi d'igualtat de tracte i no discriminació per motiu de sexe, d'orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, situació de pobresa, diversitat funcional o qualsevol altra causa, contribuint a la prevenció de la intolerància, l'odi o qualsevol forma de discriminació. En 2023 han participat 15 falles grans i 22 infantils.

D'altra banda, Beamud ha incidit en la creació dels punts violeta, que en les festes d'enguany són sis repartits per la plaça de l'Ajuntament, plaça de bous, Russafa, plaça del Mercat, jardí de la Gran Via Marqués del Túria i Blasco Ibáñez. A més, 71 comissions s'han sumat a la formació oferida, i per això s'ha establert una gran xarxa per la igualtat i contra la violència masclista per tota la ciutat, una mostra de la "solidaritat i compromís faller".

Arxivat a:

Destacats