Carrers buits, silenci i 'desplantà' de falles a València pel coronavirus

Guardar

Plaza-ayuntamiento-fallas
Plaza-ayuntamiento-fallas

La crisi sanitària mundial per la Covid-19 i les mesures adoptades per les autoritats per a evitar que la pandèmia es continue estenent han dibuixat una imatge inèdita de la ciutat de València, sobretot en uns dies del mes de març en els quals el 'cap i casal' sol estar immers en la bullícia i baluern de les Falles.

Enfront d'aqueixa situació tradicional, aquest divendres, 13 de març de 2020, els carrers cèntrics estan buides, en silenci i els operaris treballen en la retirada dels monuments fallers, que quedaran a l'espera de poder complir la seua missió --ser consumits pel foc-- en unes Falles ajornades i anunciades, si el virus ho permet, per al mes vinent de juliol.

A les 00.00 hores, entraran en vigor les restriccions anunciades per la Generalitat Valenciana i que inclouen la suspensió de totes les activitats de caràcter cultural, d'oci i esportives de la Comunitat, la qual cosa implica el tancament dels restaurants, bars, cafeteries, gimnasos, teatres, sales de concerts i cinemes.Aquestes mesures s'uneixen a unes altres ja anunciades com la suspensió de les classes en tots els centres educatius de la comunitat autònoma a partir del dilluns.

L'avanç de la malaltia i, de manera paral·lela, les accions de contenció cada vegada més contundents han anat buidant els carrers de la capital valenciana, que a mitjan vesprada presenten un aspecte irrecognoscible. Les artèries comercials, com els carrers Colón o Poeta Querol, es troben pràcticament buides de gent i la gran majoria dels comerços han abaixat les persianes. Això contrasta amb les escenes que es vivien fa algunes jornades, quan valencians i turistes es preparaven per a gaudir de les Falles.

Però el passat dia 10, es prenia una determinació històrica: ajornar la festa, alguna cosa que només havia ocorregut anteriorment en ocasió de la Guerra de Cuba, la Guerra Civil i una protesta per un impost en el segle XIX.

La cancel·lació temporal ha obert interrogants, un dels principals què fer amb els monuments que estaven ja als carrers. A excepció d'aquells el desmuntatge dels quals, per raó d'envergadura, s'ha considerat impracticable --i que seran cremats sense previ avís i sense públic-- les falles estan vivint una 'desplantà' esperant poder repoblar la via pública del 15 al 19 de juliol, dates proposades per l'Ajuntament per a la celebració.

"ENS REPOSAREM"

La Fallera Major de València 2020, Consuelo Llobell, posava veu al sentiment d'un col·lectiu faller ferit emocional i econòmicament. "Ens reposarem, res farà que el col·lectiu faller es done per vençut", va afirmar en una roda de premsa en la qual no va poder evitar les llàgrimes.

On sí que s'han vist cues ha sigut en les caixes dels supermercats, on ciutadans alarmats han acudit a fer-se amb provisions. Des del govern valencià i el mateix sector de la distribució s'ha fet una crida a la calma i s'ha assegurat que no hi ha cap problema de proveïment pel qual no hi ha raó per a fer un apilament massiu de productes.

València, com la resta de poblacions espanyoles, espera l'evolució dels esdeveniments. Demà mateix, el Consell de Ministres aprovarà un reial decret llei que posarà al conjunt del país durant 15 dies en estat d'alarma amb la finalitat de permetre al Govern l'adopció de mesures "excepcionals" per a fer front a l'"emergència sanitària" causada pel coronavirus.

Arxivat a:

Destacats