El calendari pirotècnic de les Falles de Xàtiva 2024 inclou set mascletaes i dues nits del foc

Xàtiva presenta la programació per a les Falles 2024, que s'inicien este cap de setmana amb la Crida ajornada

Guardar

Mascletà
Mascletà

Xàtiva es prepara per a viure unes Falles 2024 on la pólvora serà una de les protagonistes, comptant amb fins a set mascletaes i dues nits del foc. La capital de la Costera, el primer municipi a plantar una Falla després de la ciutat de València, es convertix, així, en un referent pirotècnic de les comarques centrals.

Concretament, el programa de les falles de Xàtiva 2024 contempla fins a set mascletades, la primera de les quals es dispararà el dissabte 9 de març a les 14 hores. Els dies 14 i 15 de març la disparada es retardarà a les 14:15h (per l'eixida dels col·legis), i la resta de dies de falles tindrà lloc a les 14h excepte el dia 19, quan està prevista a les 14:30h després de la baixada de Sant Josep. A més a més, es dispararan també dues nits del foc: una la nit del 17 (a totes les demarcacions de les falles de Xàtiva) i altra la nit del 18 (des del Jardí de la Pau), ambdues a la mitjanit.

"Enguany, com a novetat important, cal destacar que l'Ajuntament s'ha encarregat d'organitzar les mascletades de la setmana fallera, el que no hauria sigut possible sense la col·laboració de diferents empreses que patrocinaran cadascuna d'elles", ha explicat Maria Beltrán, qui ha remarcat que "les falles són part fonamental de la cultura festiva de Xàtiva i comporten una injecció a la ciutat en turisme, economia i cultura".

Crida este cap de setmana

Els actes més immediats seran els d'este cap de setmana, quan se celebrarà la Crida i el posterior sopar, després del seu ajornament la passada setmana a conseqüència dels tres dies de dol decretats a Xàtiva i a la resta de la Comunitat Valenciana. A més, el dinar de germanor s'ha ajornat també per al diumenge 10 de març, dia en què també se celebrarà la macrodespertà pels carrers de Xàtiva.

Pel que fa a la resta de programació, serà l'habitual tal com ha explicat la presidenta de la JLF de Xàtiva Celia Gorrita. El dia 15 a partir de les 17h s'iniciarà la visita de la Junta Local Fallera a la plantà de les distintes comissions de la ciutat, i el dia 16 a les 19h es realitzarà l'entrega de premis des de l'Ajuntament. Diumenge 17 de març a les 17h començarà la visita a les falles (amb inici des de la comissió Corts Valencianes) i el dilluns 18 a les 17:30 serà el torn de l'Ofrena a la Mare de Déu de la Seu. El dia 19 tindrà lloc la tradicional Baixada en Romeria de Sant Josep, que s'avança a les 12 hores, ja que la missa a l'ermita també s'ha avançat a les 11h. A la nit, la Cremà de la millor falla infantil de Xàtiva tindrà lloc a les 22h i la de la millor falla de Xàtiva està prevista per a la 1 de la matinada.

Este any es tornarà a comptar amb el servici dels banys públics a l'Avinguda Selgas -entre les escales que donen accés al Jardí de la Pau i el bar Moncho-, els quals van tindre una gran acollida el passat any a causa del punt on es troben (a prop de la zona de mascletades, de l'Ajuntament i de la zona de desfilada de l'Ofrena i la Romeria de Sant Josep). Comptarà amb personal de manteniment i neteja durant l'horari d'obertura, que serà de 12 a 15 els dies 15 i 17 de març, de 12 a 20:30 el dia 16, de 12 a 20 el dia 18 i de 12 a 16 hores el dia 19 de març, de forma ininterrompuda.

Destacats