La pilota valenciana serà reconeguda com a esport a tota Espanya

L'esmena de Compromís a la nova Llei de l'Esport aconsegueix reconéixer l'esport autòcton de la Comunitat Valenciana

Guardar

Partida de pilota valenciana. Imatge de Sergio M. Mahugo
Partida de pilota valenciana. Imatge de Sergio M. Mahugo

Dia històric per a l'esport de valencià. La pilota valenciana, esport autòcton de la Comunitat Valenciana, serà reconeguda com a esport al conjunt de l'Estat espanyol. L'esmena realitzada per Compromís a la nova Llei de l'Esport posa fi a una situació anòmala i amb una reivindicació històrica.

Així, la pilota valenciana tindrà la consideració d'esport una vegada s'aprove definitivament la Llei, com qualsevol altre esport dels quals han arribat els últims anys, molts d'ells amb menys llicències federades.

Amb aquest canvi introduït per Compromís, quan la norma s'aprove, les i els pilotaris podran competir a l'estranger i beneficiar-se de subvencions, beques o la condició d'esportista d'elit per a poder estudiar, com ja passa en la resta de disciplines.

Actualment, hi ha 3.700 jugadors federats, 108 clubs i centenars d'instal·lacions al llarg de la geografia valenciana. Tal com destaca la coalició en un comunicat, com a exemple de la importància d'aquest esport, el programa "Pilota a l'Escola" va fer que 22.000 escolars valencians pogueren aprendre, jugar i, sobretot, gaudir de les diferents modalitats com el raspall, el frontó, la galotxa o l'escala i corda.

Una partida de pilota valenciana en el Trinquet de Pelayo / Foto: @fedpival
Una partida de pilota valenciana al Trinquet de Pelayo / Foto: @fedpival

Vot en contra del PSOE

El text de l'esmena s'ha aprovat amb els 24 vots a favor de Partit Popular, Unides Podem, Compromís, Ciutadans, PNB, ERC, EH Bildu, VOX i el Grup Mixt, amb els únics vots en contra del Partit Socialista.

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, s'ha felicitat per l'ampli consens a la seua esmena, destacant que "hem aconseguit pagar un deute que teníem amb les persones que han mantingut el nostre vertader esport nacional. La pilota valenciana forma part de la nostra identitat col·lectiva com a poble, i així va quedar demostrat quan la Generalitat la va declarar com a Bé d'interés Cultural Immaterial".

Respecte al vot en contra del PSOE, Baldoví incideix en què "m'haguera agradat molt que aquesta reivindicació tan valenciana s'haguera aprovat per unanimitat i no entenc per què el PSOE ha votat en contra d'un reconeixement que li dona prestigi a la pilota valenciana. Els socialistes hauran d'explicar per què estan en contra que es reconega la pilota valenciana com qualsevol altre esport".

Destacats