La carrera de motos urbana més antiga d'Espanya està a Xàtiva i compleix 70 anys

L'edició d'enguany, amb eixida i arribada des de l'Avinguda República Argentina, tindrà lloc aquest dilluns 15 d'agost

Guardar

Carrera de motos urbana a Xàtiva
Carrera de motos urbana a Xàtiva

La ciutat de Xàtiva es troba a les portes de viure les seues festes més especials: la Fira d'Agost. Del 14 al 20 d'agost hi ha programats multitud d'esdeveniments per a gaudi de tots els veïns i veïnes, així com de totes les persones que s'acosten. Entre totes les cites programades, destaca una d'elles: la tradicional carrera de motos urbanes que compleix 70 anys en la seua edició número 69.

Dilluns que ve 15 d'agost, aquesta competició arrancarà motors amb una carrera l'eixida i l'arribada de la qual serà la mateixa: l'Avinguda República Argentina. I l'edició d'enguany promet. Després de dos anys marcats per la pandèmia de la COVID-19, torna a la normalitat aquest esdeveniment que des de 1951 fa rugir el so de les motocicletes pels carrers de Xàtiva.

Per això, aquesta tradicional carrera de motos urbana és considerada com la més antiga d'Espanya. I, com sol ser habitual des dels seus inicis, començarà a les 10.00 hores del 15 d'agost coincidint amb el dia de La nostra Senyora de l'Asunción i la inauguració de la Fira d'Agost. A més, és la que més vegades s'ha celebrat ininterrompudament des de 1952, excepte en 1958, 2020 i 2021.

Durant la carrera se succeeixen les categories Supermotard, Clàssiques B i C, 80 cc GP i Sèries. En les primeres edicions, quan no hi havia asfalt, la carrera es corria en carrers de terra. A més de que no havien proteccions i la gent feia de mur, la carrera tenia lloc en horari de vesprada i l'últim dia de fira, el 20 d'agost, encara que ara això ha canviat.

Tants anys de carreres donen perquè grans noms hagen passat per aquesta competició. Pilots de nivell mundial com Ángel Nieto, Ricardo Tormo, Jorge Martínez Aspar, Champi Herreros o el mort en 2015 -en el circuit de Laguna Seca- Bernat Martínez, són alguns d'ells.

Una de les coses a destacar d'aquesta tradicional carrera de motos urbana a Xàtiva és la seguretat del circuit. Des de l'organització apunten que mai hi ha hagut cap accident mortal en totes les celebracions que s'han fet al llarg de la història.

Per a l'edició d'enguany, s'han duplicat els premis respecte a l'última celebració l'any 2019 i s'ha estés fins al desé lloc. Tot, sense apujar els preus de les entrades. A més, els espais de boxs s'han recol·locat per a millor acomodament dels pilots, que de normal no solen superar els 90, i es farà com sol ser habitual un homenatge a un algun pilot dels quals ha guanyat aquesta carrera.

En el missatge promocional de la competició, apareixen campions i subcampions del món que acudiran a la cita com Nico Terol, Jorge Martín o Fonsi Nieto, sota la invitació del Club Moto Ruta Xàtiva.

Aquest és un dels molts esdeveniments que hi ha preparats dins de la completa programació de la Fira d'Agost de Xàtiva.

Destacats