À Punt Esports: La realitat dels equips valencians des de la perspectiva dels valencians

La radiotelevisió pública valenciana disposa d'una extensa i variada programació diària on els aficionats de qualsevol zona i de qualsevol esport poden trobar la millor informació que els acoste a la realitat dels seus equips i esportistes

Guardar

Foto principal presentadors Esports
Foto principal presentadors Esports

La Comunitat Valenciana és terra d'esport. El territori valencià compta amb una infinitat d'esportistes de primer nivell i és bressol d'equips referència en l'àmbit autonòmic, nacional i europeu. A més, compta amb un esport autòcton, la pilota valenciana, i amb diferents disciplines amb representació valenciana. Tota aquesta diversitat, amb els seus triomfs, fracassos, assoliments... en definitiva, amb tots els sentiments i passions que mou l'esport, es conjuminen en l'extensa i variada programació esportiva que ofereix À Punt.

La radiotelevisió pública valenciana disposa d'una rica programació diària on els aficionats de qualsevol zona i de qualsevol esport poden trobar la millor informació que els acoste a la realitat dels seus equips i esportistes. Tota la plataforma està realitzant una gran aposta per aquesta àrea que es plasma en la gran quantitat de programes existents en la graella i en la pàgina web.

En aquest sentit, Ricard Cobo, cap d'esports d'À Punt Mèdia afirma estar vivint "uns mesos apassionants". Cobo va prendre el relleu de Jordi Carrascosa el mes de setembre passat, encara que feia uns mesos que treballava junt a ell, i reconeix que "està sent un repte, amb dies molt intensos en els quals intentem aconseguir aliances amb els clubs i amb els aficionats, intentant donar eixida a totes les sensibilitats".

Ricard Cobo ens avança un 2021 amb "més qualitat en els continguts" i amb més treball si cap "perquè volem ser referència. Ja ho som, però no ens conformem. Volem que tota la informació d'À Punt siga un referent". A més, es continuaran impulsant i aprofitant les noves tecnologies. "Creiem en les xarxes socials i en el món online, és un gran aliat perquè la gent estiga pendent de rematar aquest treball informatiu que es fa en les altres finestres", considera.

Des de la Banda.

UN REFERENT EN ELS INFORMATIUS

Cada dia, À Punt ofereix una variada informació esportiva per cadascuna de les seues finestres. Una de les més destacades és la televisió, amb la cita en l'informatiu de migdia i de nit. Cobo reconeix que "els informatius de televisió ens els estem prenent molt seriosament ja que estem aconseguint que tant el bloc de migdia com de nit estiguen sent capdavanters, amb pics d'audiència de 200.000 persones". En l'informatiu de migdia es realitza un bloc de 16 minuts i en el de la nit, en prime time, es dediquen 12 minuts a l'esport autonòmic. En aquest sentit, el cap d'esports destaca que "els quatre equips de primera divisió de futbol, així com el Castelló en segona, són els nostres grans aliats per a generar contingut i interés".

RETRANSMISSIONS EN DIRECTE

Més enllà del futbol, on À Punt també mostra el seu suport als huit clubs valencians que per primera vegada han coincidit en 2a B, l'ens públic cuida molt als esports més minoritaris i ofereix retransmissions cada cap de setmana, per exemple, de pilota valenciana, una aposta que està sent "indubtable", segons Cobo. A més, s'han retransmés esdeveniments com el debut europeu de l'Handbol Benidorm o les aventures de les "guerreres" del club handbol Elx.

ESPORTS À PUNT

Ja a la ràdio, de dilluns a divendres, de 13.30 a 14.30 hores, tota l'actualitat esportiva està reflectida en Esports À Punt, un espai dirigit per Fermín Rodríguez, un periodista amb una extensa experiència professional malgrat la seua joventut, que realitza un recorregut per tota la Comunitat Valenciana a la recerca de la notícia. Entrevistes, tertúlies... i molt més que futbol. Un programa que mostra l'ADN de ràdio l'autonòmica on es plasmen totes les sensibilitats esportives.

ESPORTS À PUNT: LA PRÒRROGA

"La Pròrroga" és una continuació a la informació esportiva que s'ofereix abans de les notícies. Després de "Les notícies del migdia", de 15.30 a 16.00 hores, Samuel Borja i Isabel Adam dediquen mitja hora a repassar l'actualitat esportiva de manera fresca i distesa, una última hora de tot allò que està passant en el món esportiu i del que està per vindre.

Gustavo Clemente. Línia de Fons.

LÍNIA DE FONS

"Línia de fons" és la gran casa de l'esport valencià. Cada nit, de 22.05 a 00.00 hores, el periodista Gustavo Clemente ofereix una mirada reflexiva, autèntica i amb segell propi de l'actualitat. Clemente representa l'esperit de la gent jove amb talent que permet recuperar l'essència de la millor ràdio pública, amb un format replet de sorpreses fins a l'últim minut i amb la tertúlia futbolera de finals dels 90 i principis de segle de l'extinta Taula Esportiva. El mateix Gustavo Clemente destaca que "La Taula Esportiva va ser una referència i hem recollit el seu testimoni. Cada programa té un esperit i una essència pròpia, perquè els que el realitzen no són les mateixes persones", reconeix.

Aquest programa està establert en dos blocs, amb una primera hora més reflexiva amb informació, entrevistes de caràcter intimista, columnes d'opinió radiofòniques i un toc d'humor. Durant la segona hora, la tertúlia amb els i les periodistes esportius més destacats en l'àmbit autonòmic i nacional s'ha convertit en un referent de la nit radiofònica.

Segons Clemente "les nits conviden a la reflexió i l'anàlisi del que ha passat durant el dia i aquest programa s'ha convertit en una referència, amb un llenguatge propi, una manera d'enfocar els temes singular i original. Qüestions anecdòtiques ens donen peu a parlar de les coses importants de la vida".

Nacho Rodilla, Jordi Sanchis, Raül Pina. Des de la Banda.

DES DE LA BANDA

Un altre dels referents de l'esport d'À Punt és "Des de la banda", la gran aposta per fer un carrusel esportiu que ha arribat a estar en antena més de 10 hores seguides un mateix dia. Un espai que ofereix retransmissions en directe on tots els esports tenen cabuda i que està copresentat per Jordi Sanchis, Raül Pina i la llegenda del València Basket Nacho Rodilla. "Des de la banda" s'emet tots els caps de setmana i sempre que entre setmana hi ha alguna cita destacada.

Es retransmeten en directe tots els partits dels equips de futbol de 1a i 2a divisió de la Comunitat Valenciana, així com del València Basket masculí i femení de lliga, copa i competició europea. A més, també es dona protagonisme als huit equips valencians del grup tercer de 2aB i de l'elit de l'handbol, futbol sala i voleibol. En "Des de la banda" també es parla de futbol internacional, de pilota valenciana, del món del motor, d'atletisme i de futbol base.

Segons afirma Jordi Sanchis, "es tracta de la tercera temporada, la de creixement i consolidació" i ressalta la implicació "màxima" de tot l'equip. "Som nosaltres mateixos els que plantegem en les reunions fer més hores. És cansat i pesat? Sí, però ens agrada molt el que fem i pensem que val la pena perquè una ràdio pública ha de donar el màxim per a arribar als màxims esports, equips i municipis". Un objectiu a vegades costós, ja que, com reconeix Sanchis, "més que la durada, moltes vegades el que ens preocupa és poder arribar tècnicament a segons quins llocs".

Per part seua, Nacho Rodilla reconeix que "està sent un treball molt intens amb l'objectiu d'involucrar a tota la societat valenciana amb el nostre esport. El treball és exemplar, és intens i estem tots molt involucrats. Treballar hores i hores un cap de setmana s'aconsegueix amb màxima implicació i la Direcció ens està secundant molt en aquest projecte tan ambiciós".

Per a la llegenda del València Basket "és important donar veu a altres equips que no tenen tant de focus mediàtic. Ells també són la primera plana dels nostres programes, ja que tots han de tenir el seu lloc i s'ha de reconéixer l'esforç i la trajectòria que tenen els clubs emblemàtics de molts esports".

Un programa que, a més, compta amb el millor equip d'analistes: els exjugadors del València i el Vila-real Robert Fernández i Jorge López, l'excapità del Llevant Sergio Ballesteros, l'exsecretari tècnic del Vila-real i exjugador del Castelló Xavi Valls, la polifacètica Patricia Campos, l'exjugador de l'Elx i de l'Hèrcules David de la Hera i Ana Belén Álvaro, jugadora del Ros Casessis i la Selecció Espanyola.

L'exàrbitre César Escribano és l'encarregat de l'anàlisi arbitral en les retransmissions. Sanchis considera "molt important tenir un analista arbitral, més ara amb el VAR, ja que necessitem un analista que es conega bé el reglament. És la incorporació més nova de la temporada i sempre polemitzem amb ell".

Nacho Rodilla.

Sobre aquest equip d'analistes, Rodilla, amb una àmplia experiència en aquest camp, destaca que "és una passada el que aporten a les retransmissions. Qui ha jugat al màxim nivell pensa que sap més que ningú i quan escoltes a aquesta gent moltes vegades t'obrin la ment amb les seues valoracions. És molt agradable i tenim als millors, estem a un nivell bestial. És molt important tenir-los darrere i tenir el seu suport i el seu punt de vista".

A més, quan no es realitzen retransmissions en directe, aquest programa disposa de seccions dedicades al futbol base, futbol internacional, atletisme i pilota valenciana. "Creem històries de l'esport amb un enfocament diferent cuidant el màxim d'equips i modalitats possible", finalitza Jordi Sanchis.

A CÓRRER

Finalment, cal destacar que el dissabte o el diumenge, depenent de l'horari de les retransmissions esportives, Xavi Blasco encapçala el projecte de "A córrer". Un espai que té lloc tant en ràdio com en televisió amb un públic molt fidel que parla de carreres, històries personals i reptes esportius. Des d'un professional que participa en una marató fins a l'atleta popular que s'ha iniciat recentment. Un programa que, en definitiva, parla de la vida.

PERSPECTIVA VALENCIANA

Contar la realitat dels equips valencians des de la perspectiva dels valencians és un dels objectius que ja ha aconseguit À Punt, fugint de les realitats que pretenen mostrar des d'altres punts d'Espanya on es queden en coses negatives o en l'anècdota. "Era una cosa que feia falta i estem retrobant aquest discurs després d'anys de foscor. Els nostres espectadors i espectadores s'estan adonant que contem coses que en altres llocs no tenen cabuda", considera el cap d'esports.

L'any 2021 es planteja com el període d'afiançament definitiu dels continguts esportius en el mitjà, una oportunitat per a mostrar tota la diversitat que ofereix la Comunitat Valenciana. Com reconeix el cap d'esports, Ricard Cobo, "els esports són un gran aliat per a aconseguir que siga un mirall on ens puguem reconéixer com una autonomia capdavantera i, en molts aspectes, referent".

Arxivat a:

Destacats