Escola Valenciana: “Ni Alacant pot viure d’esquena al valencià, ni el valencià pot viure d’esquena a Alacant”

El manifest ‘Per un Alacant en valencià” ha arreplegat l’adhesió d’11.000 persones en només sis dies

Guardar

Escola Valenciana-2
Escola Valenciana-2

Escola Valenciana - Federació d’Associacions per la Llengua ha presentat aquest matí al registre de l’Ajuntament d’Alacant el manifest "Alacant en valencià", un document que ja compta amb 11.000 signatures de suport a la llengua pròpia de la ciutat, arran la Declaració Institucional que ha presentat l’extrema dreta per al plenari del dijous 17 de desembre de 2020, i en la qual demana la inclusió d’Alacant dins del predomini lingüístic del castellà a la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

Escola Valenciana, sorpresa perquè el plenari d’Alacant accepte i torne a debatre, també a proposta d’extrema dreta, la mateixa moció 11 mesos després, remarca el caràcter acollidor, inclusiu i solidari que caracteritza la ciutat. Per això mateix, l’entitat no entén aquesta Declaració Institucional, perquè "ni Alacant pot viure d’esquena al seu passat, al seu present i al seu futur, ni el valencià pot viure d’esquena a Alacant. Amb aquesta proposta volen caminar cap a una Alacant amputada i monolingüe, i això no es pot tolerar".

Tanmateix, Escola Valenciana vol posar el valor la implicació de les 11.000 persones que "s’han unit en aquest manifest per a mostrar l’estima per Alacant i per la nostra llengua". Per a l’entitat, "que el Valencià forma part del Patrimoni d’Alacant és inqüestionable, un patrimoni al qual la ciutat no pot renunciar". Per això "la societat civil ha de treballar unida per a defensar una llengua sense la qual, la realitat i la identitat d’Alacant quedarien amputades de les seues arrels i del seu entorn" i, per això mateix, convida a seguir signant aquest manifest, perquè "la defensa i promoció del valencià és una tasca col·lectiva de cada persona i cada dia".

En aquest sentit, ha recordat que "des del mateix topònim d’Alacant, a barris, carrers, gastronomia, tradicions i més i més paraules i expressions, tot està ple de mostres que identifiquen aquesta terra amb la nostra llengua valenciana".

Archivado en:

Destacados