Opinión

Volem viure plenament en valencià

Guardar

En l’àmbit comercial, el valencià ocupa un paper molt escàs, i això passa quan la legalitat i els drets més bàsics emparen la ciutadania. De fet, la Llei valenciana de Consum afirma que “els consumidors tenen dret a utilitzar el valencià en els establiments comercials”, però la veritat és que sense unes garanties reals l’opció de viure en valencià és només teòrica.

Igualment, els factors positius a favor de la llengua són clars. Segons l’enquesta promoguda el 2015 per la Generalitat Valenciana sobre l’ús i coneixement del valencià, el 85% dels valencians opinen que la llengua pròpia s’hauria d’utilitzar més. I les dades sociolingüístiques corroboren que el coneixement de l’idioma propi és superior entre la ciutadania que té treball que no entre els aturats. Per tant, el coneixement del valencià també és una oportunitat per a accedir al món laboral.

Per avançar en l’objectiu de viure plenament en valencià, des de la Plataforma per la Llengua hem creat la ValenciApp, una aplicació per a telèfons mòbils, de lliure accés, que permet conéixer i valorar els comerços on t’atenen en valencià, de forma oral, escrita i virtual. De fet, l’aplicació ValenciApp farà possible premiar la responsabilitat d’usar normalment la nostra llengua, perquè els establiments i les empreses amb millors puntuacions i valoracions en l’aplicació ValenciApp rebran el certificat de ser un establiment recomanat.

Aquesta campanya permetrà els consumidors i les consumidores conéixer i valorar millor el sector del comerç com un espai que respecta els seus drets lingüístics. Perquè cal capgirar la situació i reivindicar la presència de la nostra llengua en àmbits on és poc visible, i fins i tot, arraconada.

Amb l’aplicació ValenciApp volem contribuir a millorar la situació del valencià en el comerç. El valencià és de tothom i cal treballar per la seua millora en tots els sectors, també en un sector tan important com l’econòmic. Es tracta d’una iniciativa innovadora, que busca anar més enllà de les campanyes per la llengua tradicionals.

Apostant per les noves tecnologies, pensem que la ValenciApp serà un punt d’inflexió en la modernització de les campanyes i reivindicacions de la societat civil. Feu-ne ús de l’aplicació i contribuïu a millorar la presència del valencià a tot arreu. Només depén de nosaltres.

Manuel CarcellerPlataforma per la Llengua País Valencià

Destacados