Lluís Bertomeu

Opinión

Les festes populars són la nostra vida

Director de comunicación @satoridircom

Guardar

Mascletà en la Plaza del Ayuntamiento de València a 27 de febrero de 2022
Mascletà en la Plaza del Ayuntamiento de València a 27 de febrero de 2022

Primers de març... Ja sense cap restricció cap a l’hostaleria pàtria, el segrest del sector de la restauració valenciana ja ha passat a la història d’esta llarga nit pandèmica. Qualsevol dia que passa ha de ser un dia menys cap a la tornada de la normalitat total... I els que considerem que part important de la nostra vida té sentit als nostres restaurants brindem cap al cel clamant per la victòria.

Retornant als desdejunys matiners al meu Ramdani, el bar clàssic del meu carrer sit a la plaça de la falla Pizarro-Cirilo Amorós, cap allà al migdia, complides les obligacions laborals, gustosament hem iniciat la preceptiva ronda de possibles terrasses amigues on recalar i inaugurar la temporada... Dilluns i mal oratge, poca broma. Descartades La Fondue de Julio i el Nou Gourmet de Fer per falta d’infraestructura a l’aire lliure, m’encamine cap al Jibs d’Ismael al bell Parterre, però ho trobe tancat. Mala cosa.

Me costa agarrar el telèfon i el whatsapp me dona la vida: li contacte, tant a ell com a Pablo de Vernetta, i els dos me donen la llum que a l’endemà s’arremanguen i se posen a la bona faena. Però he de salvar el dia... i me dirigix cap al Bar Nodo i la Tasca La Raspa, tots dos per Gravador Esteve. Alegria dona vore-los plens de gom a gom, però no puc recalar en la seua taula. Confiat de mi enfile cap a l’OstraBar de Cánovas confiant saludar al seu capo de sala Quique, però també trobe fermé la porté... Ja la inquietud m’aborrona.

Creue tota la Gran Via, per a mí la definitiva, la del Marqués del Túria, dirigint-me a El Guiño sabent que Vicente s’ha trencat el braç i no estarà, però encara i tot assumint la debacle, com així es demostra. Se fa tard i el fred, sorprenentment, referma. La llei de Murphy en tot el seu esplendor... I encare de nou cap allà on he començat este periple i el nostre senyor s’apiada d’este humil pecador sense malícia. El Restaurante de Ana està en marxa i la seua terrassa funcionant... al cap i a la fi l’inici de Cirilo Amorós me torna a amparar i el bon quefer d’Ángel i Ana fan la resta. Merci beaucoup!

Ja assentat i hidratat com toca, rememore que hui mateix he estrenat la primera mascletà de la temporada. Sempre les millor les de la primera tanda de març, amb menys gent a la plaça i amb més possibilitats d’esbargiment... de tot tipus. I per primera volta sóc conscient que la festa gran valentina ha tornat. Una setmana gran que dura tot un mes i que des de Nadal comencem a preparar i calfar. A saber, particularment enguany m’he perdut els Cristians de Bocairent a l’inici de febrer  i m’he perdré els Moros de Moraira al juny (sí, canvíe de bando quan toca). Tota una pesadumbre...

Ja porte un ratet amb el bobal valencià i no estic per a grandiloqüències serioses, per tant no me pare a raonar davant la tragèdia que ha suposat per a tot el sector fester valencià esta cruel situació d’emergència sanitària. Indumentaristes, empreses de servicis, proveïdors d’avituallament, pirotècnics, artistes fallers, bandes de música... però també arrendaments de casals, floristes, salons de convencions, servicis de càtering... tot un tsunami que quasi ens aboca al precipici. Maleïda situació ja a la fi superada!

Amb el meu col·lega l’advocat Alfredo García-Petit, moixeranguer castellonenc de pro, en un dels nostres viatges al paradís polític euskaldun, bé que filosofàrem al voltant d’allò que més definia i vertebrava al tan maltractat Poble Valencià... I coincidírem que les societats musicals i les festes populars eren les nostres senyes d’identitat més profitoses i valuoses. Ens uníem, ens enfortíem i eren compartides per la immensa majoria social valenciana, des de Vinaròs a Orihuela. L’esquelet identitari valencià, ni més ni menys.

Les comissions falleres agonitzarem l’any passat, pel cúmul de baixes als seus llistats censals i per la llosa que significa les obligacions contractuals adquirides. Per que si no participes dins d’una comissió festera no ets conscient del pressupost i el moviment econòmic que comporta... Milers de pimes valencianes, totes i cadascuna de les falles, fogueres, gaiates, comparses, colles i demés espècimens populars arreu tota la Comunitat Valenciana que van agonitzant i en vies de resolució. Però aguantàrem i guanyàrem.

Els optimistes són considerats torpes i miops, però intentem viure en pau amb la nostra consciència. Amb tot allò que hem patint i no ens ha fet sucumbir, però poc faltarà... L’esperit i les ganes ningú ens ho arrabassarà, però a poquet anem a estar... Hem tornat més forts i més lúcids... I els feliços vint es quedaran curts, almenys farem tot allò que estiga a les nostres mans per a que així siga. I gràcies al santíssim Ángel que me porta un vaqueret de mistela de La Marina Alta, desapareixent tota esta relativa angoixa que m’envolta per moments. Amb tot, el dia continua boirós i el fred encara ens maltracta.

 

 

Lluís Bertomeu Torner

 

Destacados